Interview med 3F

Slettet Bruger,

12/10/2007

Af Thomas Breitenbach Jensen

Hvorfor står I her, når en enig medarbejderstab inde på Nørrebro Bryghus helst vil have jer væk?

"Vi står her får at sørge for, at der er ensartede løn- og arbejdsvilkår i hotel- og restaurationsbranchen. Og den overenskomst, man arbejder under derinde, den er dårligere. Den betyder, at man undergraver løn- og arbejdsvilkår i hotel- og restaurationsbranchen. Og der må jeg bare sige, inden dit næste spørgsmål, det er ikke de ansatte vi skal lave overenskomst med, det er virksomheden. I morgen er der måske nogen andre ansatte, og der skal vi sikre, at de arbejder under de samme løn- og arbejdsvilkår, som vi i øvrigt aftaler."

Men kan du vel godt forstå, at forskellige mennesker kan have forskellige ønsker, og inde på Nørrebro Bryghus ønsker medarbejderne ikke, at være under jeres overenskomst?
"Vi har afleveret et tilbud til arbejdsgiveren, hvor vi tilgodeser de ønsker, som arbejdsgiveren har, og han har sagt, at det er de ønsker, som de ansatte også har, og det har vi imødekommet. Så jeg kan ikke se, hvad problemet er."

Problemet er vel at ...
"Nej, ved du hvad problemet er? Problemet er, at han skal give 10-15 kroner mere i timen med vores overenskomst. Det er problemet i al sin gribende enkelthed."

Men medarbejderne er jo ikke interesserede i jeres overenskomst, og de siger jo, at de ikke mener, at I kan repræsentere dem, når I ikke vil høre på dem.
"Ved du hvad. Vi vil meget gerne lytte til dem. Og de gange vi har bedt om at få et møde med dem, der er vi jo blevet afvist. Så vi vil meget gerne lytte til dem. Og hvad deres ønsker konkret går ud på, det vil vi meget gerne lytte på."

Men deres ønsker er jo konkret, at I holder op med at aktionere her.
"Det kan vi ikke. De skal ikke have lov til at bestemme, at der skal ske en undergravning af løn- og arbejdsvilkår i hotel og restaurationsbranchen. Det skal de konkrete givne ansatte, der er derinde ikke have lov til at bestemme. Så enkelt er det."

Men synes du, at 3F kan repræsentere medarbejderne på Nørrebro Bryghus ved at tvinge dem ind i en overenskomst, som de ikke er interesserede i?
"Jeg synes, jeg har svaret på det. Vores sag som fagforbund er at sikre, at de aftaler, vi har indgået med vores arbejdsgiverforening, som er HORESTA, kommer til at gælde på så mange virksomheder som overhovedet muligt. Det er det, der er vores opgave som fagforbund."

Men Nørrebro Bryghus er jo medlem af en helt anden arbejdsgiverforening, nemlig RAF 2000.
"Men det er ikke en arbejdsgiverforening, som anerkendes af 3F. 3F har ikke nogen aftaler. Det er en arbejdsgiverforening, som er helt uden for systemet."

Så siger jeg tak. Er der noget du vil tilføje?
"Jeg vil gerne have, at du husker at få med, at vi ikke kræver af nogen, at de skal være medlemmer af 3F. Det er en udbredt misforståelse."

Ok. Skal du med ind og ha' en øl. Jeg gi'r?
"Haha. Nej tak."

[email protected]

Kilde: