Intelligensforsker frikendt: Kritikken mod ham var usaglig

Slettet Bruger,

05/07/2007

Der var ingen saglig baggrund for at anklage intelligensforskeren Helmuth Nyborg for videnskabelig uredelighed. Sådan lyder afgørelsen fra Udvalget Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU).

Helmuth Nyborg blev lagt for had i medierne og det danske universitetsmiljø, da han i 2002 offentliggjorde forskningsresultater, som konkluderede, at mænd gennemsnitligt har en højere intelligens end kvinder. Sagen affødte en bitter strid mellem Nyborg og lederne ved Aarhus Universitet, som anklagede ham for videnskabelig uredelighed og nægtede ham fortsat at bevare sin tilknytning til universitetet, da han i januar blev pensioneret i en alder af 70 år. Han håber nu at få oprejsning i form af at blive anerkendt som professor emeritus ved universitetet.

"Jeg har siden januar arbejdet i et stort tomrum, fordi jeg ikke må repræsentere universitetet i videnskabelige sammenhænge eller præsentere min forskning i universitetets navn. Det giver også nogle praktiske vanskeligheder, at jeg ikke kan trække på stedets faciliteter, f.eks. når jeg skal søge i internationale databaser. Men med en så klokkeklar afgørelse fra UVVU håber jeg, at jeg nu endelig kan få status som professor emeritus," siger Helmuth Nyborg i dagens Jyllands-Posten.

Dekan skeptisk
Dekan Sven Hylleberg indberettede Nyborg til Aarhus Universitets ledelse for "ved sin forsømmelighed [at] have forbrudt sig alvorligt imod kravene om videnskabelig redelighed". Han tager afgørelsen med ro.

"Nu vil jeg læse afgørelsen grundigt, men umiddelbart har jeg svært ved at tro, at den kan ændre min opfattelse. Og det vil i givet fald ikke være første gang, jeg er uenig med UVVU," siger han i Jyllands-Posten og nævner, at han også var uenig, da Bjørn Lomborg blev frikendt af udvalget.

Amerikansk forsker: Sagen bør få konsekvenser
Sagen har fra start vakt opmærksomhed og harme blandt internationale forskere, som har beskyldt Aarhus Univesitet for at udsætte Nyborg for politisk forfølgelse. En af dem er professor Linda Gottfredsen fra University of Delaware. Hun mener, Nyborg bør få en undskyldning af Aarhus Universitet for de falske beskyldninger.

"Sagen bør få konsekvenser for de ansvarlige, som har søgt efter små, ubetydelige fejl og skabt en falsk tvivl om hans videnskabelige metoder, hvorefter de har forkastet hele hans arbejde, fordi det ikke er perfekt efter en standard, som kun gælder for forskere, som når frem til politisk ukorrekte konklusioner," udtaler hun til Jyllands-Posten.

hsh

Kilde: