"Ingen naturfanatisme, tak!"

Slettet Bruger,

30/07/2007

Naturligt dyrkede fødevarer er - naturligvis - sundere end planter dyrket med pesticider, ikke? Det er jo Moder Jords egne skabninger, fri for menneskets syntetiske heksebryg. Tro om igen!

Det er budskabet fra biolog Line Friis Møller, der er tilrettelægger på DR's videnskabsprogram "Viden om". På programmets blog skriver hun om mantraet "naturligt er godt", som vi dagligt hører fra økologiske landmænd og alternative behandlere.

"Må jeg lige gøre opmærksom på, at et af de heftigste giftstoffer, vi kender til - nemlig botox eller pølsegift - fremstilles helt naturligt af en naturlig bakterie. At dødelige vira som HIV og ebola er helt naturlige. Og at et bid fra en helt naturlig klapperslange lammer vejrtrækningen og giver indre blødninger," skriver Line Friis.

Naturen er ikke for tøsedrenge
Og det ser ikke meget bedre ud, hvis vi kun kigger på de naturligt producerede fødevarer, da de fleste planter laver naturlige giftstoffer som forsvar mod planteædere og sygdomme. For eksempel indeholder rå champignoner så store mængder af det kræftfremkaldende stof phenylhydrazin, at de ikke ville blive tilladte, hvis de var syntetisk fremstillede. Og økologiske grøntsager danner flere kræftfremkaldende stoffer end traditionelle grøntsager, fordi de økologiske grøntsager ikke bliver sprøjtet. Faktisk indtager den gennemsnitlige amerikaner 10.000 gange så mange naturlige kræftfremkaldende stoffer som syntetiske.

"Ingen naturfanatisme, tak," lyder det fra Line Friis, der også advarer mod overdreven brug af naturmedicin:

"Mens almindelig medicin skal testes i hoved og r.., inden det kommer på markedet, så er der ingen krav til naturmedicin. Så udover, at det måske ikke virker, og du bare spilder en masse penge, kan det ligefrem være farligt at hælde naturmedicin i hovedet."

[email protected]

Kilde: