Ingen kære mor for unge brandstiftere

Egentlig burde de sidde i en sikret ungdomsinstitution

Slettet Bruger,

28/02/2008

Egentlig burde de sidde i en sikret ungdomsinstitution. Men på grund af de mange varetægtsfængslinger efter gadeurolighederne, er 39 af de mindreårige anholdte i stedet blevet indkvarteret i regulære fængsler som Vestre Fængsel og Vridsløselille. Det beretter jp.dk.

I Vestre Fængsel sidder 13 drenge i en særafdeling i en fløj normalt beregnet til rockermedlemmer. Og det er ikke alle, der har forstået deres nye vilkår endnu.

"Kan jeg ikke besøge min mor? Bare i en time? Jeg skal nok komme tilbage igen," lød det forleden fra en af teenagerne.

Må ikke kalde vagten "skat"
"Hans mor havde fødselsdag, og han ville gerne lige forbi og sige tillykke. Han havde åbenbart ikke helt forstået, hvad det vil sige at være varetægtsfængslet," siger Peter Vesterheden til jp.dk, imens han viser rundt i afdelingen.

Nogle af de unge har også været nødt til at lære omgangstonen bag tremmerne.

"Vi blev lige nødt til at forklare dem, at man altså ikke tiltaler vagten med 'søde' eller 'skat'," fortæller en af de kvindelige fængselsfunktionærer i afdelingen.

Fortryder deres handlinger
Mange af de unge lod sig rive med af stemningen under optøjerne, og det er Peter Vesterhedens indtryk, at størstedelen fortryder deres handlinger.

"De hører ikke til her. De fleste har ikke været i kontakt med politiet eller været i fængsel før. Og i modsætning til de voksne indsatte, er de unge kede af det og fortryder, hvad de har gjort," siger han til jp.dk.

[email protected]

Kilde: