Ingen EU-afstemning til hollænderne

Slettet Bruger,

22/09/2007

I Holland bliver der ikke tale om en folkeafstemning om den nye EU-traktat. Regeringen har bestemt, at traktaten kan nøjes med at blive godkendt i parlamentet, skriver politiken.dk.

I 2005, da hollænderne sidste gang skulle stemme om en EU-traktat, forkastede hele 62 pct. af vælgerne. Sammen med de 55 pct. af franskmændene, der afviste traktaten, førte dette til en af de største kriser i EU's historie. Regeringen afviser dog, at man frygter vælgernes dom.

Flag og hymne fjernet
"Jeg er ikke bange for et nyt nej," siger Hollands regeringsleder, Jan Peter Balkenende, ifølge de internationale nyhedsbureauer og fortsætter:

"Men hvad har vi et parlament til?"

Forklaringen fra den hollandske regering lyder på, at siden man har fjernet statslige symboler som flag og hymne, er der ikke behov for en folkeafstemning.

"Dette er en normal traktatændring og behøver derfor kun en normal procedure for godkendelse," siger Jan Peter Balkenende, der er leder af det regeringsbærende parti Kristendemokratisk Appel.

Vælgere vil gerne spørges
En meningsmåling offentliggjort fredag af det hollandske analyseinstitut Peil viser ellers, at 58 procent af vælgerne gerne ville have været spurgt, og at 55 procent ville have stemt ja.

Den nye EU-traktat, der er en revideret version af den traktat, som flere lande afviste i 2005, er blevet "strømlinet", så den kan blive gennemført af medlemslandende uden om en folkeafstemning. Traktaten har bl.a. fået fjernet en række punkter, som ellers ville have udløst en dansk folkeafstemning. Den danske regering vil endnu ikke løfte sløret for, om befolkningen får lov til at stemme om den nye traktat.

[email protected]

Kilde: