Indsatsen for voldtægt

Af David KarsbølTorsdag den 3

Slettet Bruger,

08/04/2009

Af David Karsbøl

Torsdag den 3. april rapporteredes det fra Afghanistan, at landets præsident, Hamid Karzai, har underskrevet en lov, som tillader shiamuslimske mænd at voldtage deres koner. Ifølge loven har manden ret til at have sex med sin kone op til hver fjerde dag.

Jeg er klar over, at vores udenrigsminister, Per Stig Møller, har udtalt sig kritisk om loven, men hvad sker der, når Karzai nægter at ændre den? Og lige så vigtigt; hvad ville der ske, hvis han faktisk ændrede den efter krav fra Vesten? Hvis man ser bort fra loven selv og dens åbenlyst menneskefjendske implikationer, er det jo et enormt problem, at den overhovedet er fremsat og vedtaget.

Hvis Per Stig Møller for en gangs skyld skulle formå at få noget gennemført, og Karzai trak loven tilbage, lader det jo til, at en ret stor andel af den afghanske befolkning ville se det som en handling udelukkende gennemført for at tækkes Vesten. Personer omkring den afghanske regering har kommenterer forløbet og hævder, at Karzai udmærket er klar over, at loven ville blive genstand for meget debat, men han valgte altså - efter moden overvejelse, forstår man! - at underskrive.

Som enhver politiker fokuserer Karzai på at blive genvalgt, og han har altså vurderet, at hans chancer for genvalg er størst, hvis han støtter retten til voldtægt. Siden han er demokratisk valgt, må man antage, at en stor del af den afghanske befolkning derfor støtter lovfæstningen af den sådan ret. Karzai har dermed afsløret afghanernes præferencer mht. denne lov.

Hvis man sammenholder med, hvad der ellers sker i landet mht. støtten til (eller den manglende kamp mod) Taleban, at mange af de afghanske politikere helt åbenlyst har en fortid i Taleban og må formodes at være klart affilieret med de ideer, som Taleban-militsen kæmpede for, må man nødvendigvis overveje, hvad danske soldater overhovedet laver i det land. Denne forestilling bliver mere og mere absurd - man skulle næsten tro, at den var statsstøttet!

Nogle vil måske slå sig i tøjret og mene, at det er vigtigt, at vi støtter de danske soldater og ikke fremstiller situationen, som om de danske soldater, der allerede har mistet livet i Anders Fogh Rasmussens felttog, var spild af menneskeliv. En sådan opfattelse er efter min mening helt absurd. Der ville netop være tale om ringeagt for soldaternes tabte liv, hvis man anså det som værende en god handel, at de gik til grunde, mens Karzai vedtager voldtægtslove.

Stop nu det vanvittige spild af danske menneskeliv og penge. Lad afghanerne sejle deres egen sø. De ønsker ikke vestlige værdier, og vores militære tilstedeværelse er helt klart ikke med til at gøre dem mere modtagelige overfor dem.

Tilsammen har krigene i Irak og Afghanistan nu kostet amerikanske skatteydere i omegnen af 1.600 milliarder dollars. Hvis man blot havde anvendt en tiendedel af dette beløb til at sætte på Saddam Husseins hoved og en anden tiendedel på Osama Bin Ladens hoved, havde geschäftige privatpersoner hurtigt gjort en ende på sagen, og amerikanerne (og danskerne) var ikke blevet kendt for Abu Ghraib, Guantanamo, Hamdania eller Mahmudiyah.

Og så havde vestlige værdier og ideer måske haft en reel chance i Afghanistan.

David Karsbøl er cand. polit. og arbejder i en investeringsbank

Kilde: