Inde og ude i V, K og Y

Slettet Bruger,

15/11/2007

Af Morten Løfberg

Et valg til formand for Venstres Ungdom betyder næsten så sikkert som amen i kirken et folketingsmandat få år efter. I går kunne den 24-årige Karsten Lauritzen glæde sig over sit valg til Folketinget. Dermed sidder fem af de seneste seks VU-formænd siden 1995 i Folketinget. Listen tæller også Kristian Jensen, Troels Lund Poulsen, Peter Christensen og Torsten Schack Pedersen. De fem suppleres i øvrigt af de to VU-veteraner Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen.

Også i Nordsjælland blev der valg til en 24-årig. Her slog Sophie Løhde en række etablerede kandidater. Claus Hjort Frederiksen og Thor Pedersen måtte nøjes med Nordsjællands Storkreds' to sidste mandater, begge overgået i stemmetal af den førstegangsvalgte Sophie Løhde. Hendes kanonvalg sendte samtidig Venstres EU-ordfører Charlotte Antonsen og socialordfører Hans Andersen ud af Folketinget.

I Sjællands Storkreds sørgede Louise Schack Elholm for, at husstanden i fremtiden har to indtægter fra det danske folk. Hun er nemlig gift med folketingsmedlemmet og partifællen Torsten Schack Pedersen.

I Københavns Omegn måtte udenrigsordfører Jens Hald Madsen vige pladsen for den armensk-gifte Karen Kharabian, der blev født for 38 år siden og også kendes under sit oprindelige forpligtende efternavn Ellemann.

De øvrige V-medlemmer, der ikke fik en periode mere er udlændingeordfører Irene Simonsen, Ulrik Kragh og Marion Pedersen.

De sidste nyvalgte hos Venstre er socialminister Karen Jespersen, den bornholmske overraskelse Peter Juel-Jensen, Per Biisgaard, Henrik Høeg og Hans Christian Thoning.

Konservativ stilstand
Hos de Konservative var der genvalg over næsten hele linjen. Dog lykkedes det ikke finansordfører Christian Wedell-Neergard at få genvalg. Det samme var tilfældet for Allan Niebuhr, der ved flere lejligheder har kritiseret regeringens udlændingepolitik.

Tre ny konservative ansigter blev det til: Vivi Kier, Knud Kristensen og Mike Legarth.

Ny Alliance endte med fem mandater. Udover Naser Khader, der sad i sidste periode valgt på radikale stemmer, kan de to øvrige partistiftere Anders Samuelsen og Gitte Seeberg se frem til et gensyn med tinget. Det bliver til gengæld en ny oplevelse for Jørgen Poulsen og Malou Aamund.

De to tidligere folketingsmedlemmer for Venstre, Leif Mikkelsen og Inge-Lene Ebdrup, der hoppede med på Ny Alliance-bølgen havde til gengæld ikke helt luret, hvor i landet der var opbakning til det nye projekt i dansk politik. Deres kredse i Vest- og Nordjylland gav ingen mandater til Ny Alliance.

[email protected]

Kilde: