Ikke plads til lønfest i det offentlige

Slettet Bruger,

01/10/2007

Politikerne skal vare sig for fristelsen til at give efter for de offentligt ansattes krav om lønfest. Det vil være skadeligt for økonomien, vurderer en lang række eksperter. Ritzau og RB-Børsen har spurgt 57 økonomer om forventningerne til de snarlige overenskomstsforhandlinger i det offentlige. Tre ud af fire af de økonomiske eksperter mener ikke, at der er plads til højere offentlige end private lønstigninger.

Nordeas chefanalytiker, Anders Matzen, peger på, at der allerede er kommet bekymrende udmeldinger fra forbund og politikere.

"Forventninger er så høje, at de bliver svære at indfri. Visse personalegrupper har krævet lønstigninger på 15-20 procent, og det vil være særdeles skadeligt for dansk økonomi. Meget store lønstigninger vil føre til krav om yderligere lønstigninger i det private, og så er vi ude i, hvad man kalder lønglidning," siger han.

"Ingen vil forfordeles"
Professor Bent Greve advarer om, at dansk økonomi i forvejen balancerer på grænsen af overophedning. Alligevel kan det blive nødvendigt at bøje sig for de offentligt ansattes krav, mener han.

"Det kan ganske enkelt blive nødvendigt for at undgå strejker og for at holde på folk, men det er en vanskelig øvelse i forhandlingerne. Ingen grupper vil jo lade andre blive forfordelt ved forhandlingerne."

[email protected]

Kilde: