Hvidt ændrer i bog

Slettet Bruger,

19/06/2007

Selv om han tidligere kun mente, at Lenin "muligvis" regerede med vold, er historikeren Kristian Hvidt nu klar til at tilføje "en sætning" i en kommende udgave af bogen "Europa - 1000 års historie" for at undgå, at "årets studenter tager skade af læsningen". Det skriver han i dag i et læserbrev i Jyllands-Posten.


Bogen har de seneste dage været under kraftig beskydning af blandt andre Deadline-værten Adam Holm og historikerne David Gress og Bent Jensen for at ignorere Lenins forbrydelser i fascination af Sovjetlederens "enestående begavelse og organisatoriske talent".

"Jeg står stadig ved denne karakteristik, som de fleste - også hans modstandere - vel kan tiltræde. Jeg var sandelig ikke ubekendt med hans ondskab, men fandt, at denne side i en så kort version af Europas historie som her, hørte hjemme i afsnittet om Stalintiden," skriver Hvidt blandt andet i læserbrevet.

Hvidt stiller desuden spørgsmål ved om Lenins "geni som forfatter til en ideologi, som ikke alene betog Ruslands befolkning, men også de fleste arbejdere og intellektuelle i Europa skal underdrives eller bortforklares, fordi han udstedte mordordrer i en kaotisk tid".

Kristian Hvidts udlægning af Sovjethistorien støttes i øvrigt i et andet af dagens læserbreve, skrevet af det tidligere radikale folketingsmedlem Sven Skovmand.

mol

Kilde: