Hver 20. leder i det offentlige er en fiasko

Slettet Bruger,

14/05/2007

Hvert år ansætter kommuner og regioner 300 ledere, der ikke er i stand til at udføre deres arbejde. Omkostningerne forbundet hermed anslås til mindst én million pr. leder, vurderer Væksthus for Ledelse i en undersøgelse for Ugebrevet A4.

Beløbet skyldes dels rekrutteringsomkostninger, men den overvejende del skyldes indirekte omkostninger i form af bl.a. lavere produktivitet. De fleste af de dårlige ledere bliver nemlig ikke skiftet ud. Således er 55 procent af de fejlrekrutterede ledere stadig ansat i landets kommuner.

For Steen Hildebrandt, der er professor i organisations- og ledelsesteori ved Handelshøjskolen i Århus, er tallene ikke en overraskelse.

"Den eller de personer, som har ansat den dårlige leder, har jo selv et ansvar for den fejlslagne ansættelse. Derfor skal der meget til, før de griber til en fyring. Det vil være det samme som at sige, at de ikke har gjort deres arbejde ordentligt," siger han til A4.

Steen Hildebrandt peger på, at det er forarbejdet, der ikke gøres grundigt nok, og han bakkes op af Chef i KL's konsulentvirksomhed for økonomi og ledelse Morten Knudsen.

"Kommer man ind til interviewet fem mand høj og lige skal fortælle ansøgeren, hvordan verden ser ud, så bliver det meget svært at få afdækket, hvad vedkommende egentlig står for og kan. Derfor kan man gøre sig selv en meget stor tjeneste ved at være meget bevidst om, hvad det præcist er, som skal afdækkes i interviewet," siger han til A4.

Kilde: