Af Ole Birk Olesen
Da Stig Tarnow i 2005 tiltrådte som leder af De Hjemløses Hus i Københavns nordvestkvarter, flød stedet med stoffer, alkohol og hælervarer i et omfang, så Røde Kors ikke længere kunne stå model til det.Derfor blev der indført forbud mod alkohol, stoffer og ulovlige aktiviteter, men til gengæld blev stedet også shinet gevaldigt op i foråret 2006 med nye møbler og kunst på væggene. Så i dag kan de hjemløse komme til behagelige og pæne omgivelser og spise et stykke franskbrød med pålæg for 2 kroner og få varm mad til frokost tilberedt af stedets kok for kun 15 kroner. Alligevel må Stig Tarnow i dag konstatere, at selvom maden er så god, at han og de ansatte "går og bliver fede af den", så kommer der ikke længere hjemløse nok til at udnytte stedets kapacitet fuldt ud.
"Der er ingen tvivl om, at vi ville kunne modtage flere," siger Stig Tarnow til 180Grader.dk.
"For pænt"
Der er for pænt, lyder forklaringen fra de tandlæger, som på frivillig basis tilbyder de hjemløse gratis behandlinger ved huset, men som nu har svært ved at få "kunder" nok i butikken.
"De Hjemløses Hus er blevet så pænt, at de hjemløse ikke længere gider komme der," siger Peter Østergaard, der er talsmand for tandlægerne, til 24timer.
Den forklaring har husets leder, Stig Tarnow, ikke noget at indvende imod.
"Grunden til, at der ikke er så mange længere, er, at man på et tidspunkt spurgte sig selv, om huset skulle være et sted for kriminelle, stofmisbrugere og alle mulige andre forsumpede mennesker, som brugte huset som ... ja, det var ikke godt, det der foregik - eller om vi skulle vi være et tilbud, som vi kan stå inde for. Vi valgte det sidste, og det betyder jo så selvfølgelig, at nogen holder sig væk. Men der er lige så mange, som siger, at Hjemløsehuset er det rareste sted for hjemløse at komme i hele København. Netop fordi her er dejligt at være, og fordi de hjemløse bliver mødt med en vis respekt og værdighed som mennesker. De får et signal om, at fordi man er hjemløs, så skal man ikke bare have det mest usle, som kan tilbydes her i verden," siger Stig Tarnow.
Hjemløse kan godt fravælge
Når de hjemløse kan fravælge jeres tilbud, er det så måske udtryk for, at de har mere overskud, end den almindelige dansker, der opfatter de hjemløse som meget, meget stakkels, går og forestiller sig?
"Det er rigtigt, at mange af dem har valgmuligheder. De er ikke helt nede i sumpen, som folk måske mange gange forestiller sig, og de kan godt fravælge at tage ud til Hjemløsehuset. Især om sommeren for så er det jo sjovere at sidde på en bænk inde ved Nørreport Station og drikke bajere end at være hos os, hvor man ikke må drikke noget, der er stærkere end urtete."
Spiller det også ind, at de hjemløse holder meget til omkring centrum af byen og ikke lige vil bevæge sig ud til jer i nordvest?
"Ja. Vi ligger ikke sådan på hovedruten, hvor de færdes," siger Stig Tarnow.
De frivillige tandlæger vil nu gerne tage konsekvensen af de hjemløses præferencer for mere rustikke og centrale forhold, end Hjemløsehuset kan tilbyde, og rykke deres gratis service ind til Mændenes Hus på Vesterbro, hvor "kundegrundlaget" er større.
[email protected]