Historien frifinder ingen diktator

Af Brian MikkelsenDette er ikke en nekrolog over en mand

Slettet Bruger,

20/02/2008

Af Brian Mikkelsen

Dette er ikke en nekrolog over en mand. Men det er en nekrolog over en mands enevældige regime, der gennem de seneste knap 50 år brutalt har styret hver en rytme på Cuba.

Efter Fidel Castro i 1953 blev dømt for at lede et væbnet oprør mod Cubas daværende diktator, Fulgencio Batista, udtalte den unge oprører: "Historien vil frifinde mig." Det ved vi i dag ikke passer. Millioner af cubanere har aldrig oplevet et frit valg. Ytringsfriheden har været ikke-eksisterende. Og den økonomiske forarmelse stor.

Den kommende historieskrivning på Cuba vil forhåbentlig have friheden til selv at fortolke og forstå tilstandene under Castros kommunistiske styre.

Det er især også de demokratiske samfunds ansvar ikke at frifinde tyranner som Fidel Castro. Det skylder vi de mange ufrivillige ofre for hans fanatiske styre. Det er derfor forstemmende, at ikoniseringen af Castro stadig finder sted.

Revolutionsromantikken har stadig sit tag i mange rodløse unge, der ikke kender til den grusomme historie bag sambasocialismens alfaderlige figur. Billeder af Che Guevara og Fidel Castro prydede fx det hedengangne Ungdomshus' facade og mange unge rejser til Cuba med et ønske om at udleve en romantisk drøm om den rendyrkede socialisme. I virkeligheden besøger de et forarmet diktatur.

Jeg håber derfor inderligt, at det cubanske samfund nu vil reformulere revolutionsretorikken og gå imod en lysere fremtid. Den "unge" Castro - lillebroren Raul - har ytret spage ønsker om at gennemføre livsnødvendige reformer. Det vil nok være for naivt at tro på mirakler under denne overgangfigurs ledelse, men jeg bliver dog nødt til at have forhåbninger for fremtiden. Økonomiske reformer, der indlemmer Cuba i verdensøkonomien, vil nemlig ikke kun gøre hverdagen monetært bedre for cubanerne. De mange nye statsopbygninger i kølvandet på murens fald har lært os, at demokratiske rettigheder ofte følger i kølvandet på økonomiske reformer.

Systemkritikerne og oppositionen på Cuba er blevet undertrykt i et halvt århundrede og ingen kritiske røster har haft plads i det offentlige rum. Jeg håber nu, at cubanerne kan tage bladet fra munden i et oprør mod helgendyrkelsen af deres despot. Så historien ikke frifinder en diktator.

Brian Mikkelsen er kulturminister og medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti

Kilde: