Helmuth Nyborg afviser anklager om vildledning

Slettet Bruger,

10/07/2007

Udvalget Vedrørende Videnskabelige Uredelighed (UVVU) begik en fejl, da de frikendte Helmuth Nyborg for videnskabelig uredelighed. Det mener professor i psykologi, Jens Mammen, der i en kronik i Jyllands-Posten anklager Nyborg for vildledning.

Det drejer sig om de skolebørn mellem 8 og 18 år fra en skole på Skanderbog, som mellem 1976 og 1990 har fået målt deres intelligenskvotient, den såkaldte IQ. Som led i undersøgelsen blev disse børn fotograferet nøgne, og Jens Mammen frygter, at det kan have fået nogle børn til at nægte at deltage, hvilken kan have påvirket resultatet.

"Ud over nøgenfotograferingen skulle pigerne have målt afstanden mellem deres brystvorter og drengenes deres testikelstørrelse, der skulle tages blodprøver med mere. Intet af dette nævnes i Nyborgs publikationer," skriver Jens Mammen og fortsætter: "I min ordbog er det altså 'utilbørlig vildledning'."

Standardmetode
Men den kritik har Nyborg ikke meget til overs for.

"Kritikken er helt ved siden af. Fotografering er en standardmetode, og målingerne blev udført af skolelæger med godkendelse fra børn, forældre og den Etiske Komité. Børnene blev først udvalgt elektronisk, og primær-udfaldet var minimalt. Desuden nåede jeg frem til de samme resultater, som andre har fundet," siger Nyborg.

[email protected]

Kilde: