Han "ser" med sine ører

Slettet Bruger,

18/06/2007

15-årige Ben Underwood fra Californien har et helt særligt talent: Han kan "se" med sine ører. På samme måde som en delfin laver han kliklyde med sin tunge og aflæser sine omgivelser i forhold til, hvordan lyden kastes tilbage.

Ben Underwood kan gå på gaden og identificere brandhaner og skraldespande med sine lyde og sine ører. Han bruger ingen førerhund og ingen blindestok, selvom hans øjne p.g.a. kræft blev fjernet, da han kun var to år gammel.

Men han kan mere end det. Han spiller bordfodbold som enhver anden dreng på sin alder, han kaster og rammer med puder, og han spiller computerspil - alt sammen ved at bruge sine ører.

"Den virkelige historier her er ikke hans talent, men hans indstilling. Det er indstillingen, som det i virkeligheden handler om," siger øjenlæge James Ruben.

Indstillingen har Ben Underwood tilsyneladende fået fra sin mor, Aquanetta Gordon.

"Han vågnede op fra operationen, og han sagde, 'mor, jeg kan ikke se noget længere, jeg kan ikke se', og jeg sagde, 'du kan ikke bruge dine øjne, men du har din næse og dine ører og din mund," fortæller hun og fortsætter:

"Ingen skal fortælle ham, at noget er en umulighed for ham, for det er det ikke."


Truly Amazing Blind Kid - Watch more free videos

Hun har dette råd til forældre til såvel handicappede som almindelige børn:

"Vi må give vores børn selvtillid, vi må give dem stolthed. Giv ham magt over tilværelsen via det han er, og lad ham være stolt af det uanset hvad."

Ben Underwood er hverken det eneste eller det første blinde menneske, som har lært sig at bruge hørelsen til at aflæse omgivelserne. Menneskelig ekkosans har ifølge Wikipedia været kendt og studeret siden 1950erne.

OBO

Kilde: