Høje skatter giver kortere uddannelser

Slettet Bruger,

07/06/2007

Regeringens mål om at Danmark skal udvikle sig til et af verdens førende videnssamfund, hæmmes af de høje skatter, vi betaler her til lands. Andelen af folk med videregående uddannelser er faldende, når vi sammenligner os med udlandet. Det fremgår af den konkurrence-redegørelse, som økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) fremlagde i går.

"Vi ligger desværre dårligt placeret i forhold til andre lande. Der er flere ting, der spiller ind, men det er klart, at lavere skat vil give flere et incitament til at uddanne sig. Gevinsten ved en ekstra indsats i Danmark er mindre end i andre lande på grund af en høj marginalskat, der træder i kraft allerede ved en gennemsnitlig arbejders løn. Det siger sig selv, at det ikke er fremmende for konkurrencevnen," siger ministeren til Børsen i dag.

Ifølge konkurrenceredegørelsen er andelen af danskere i aldersgruppen 45-54 år, der har en videregående uddannelse 33 procent, hvilket placerer Danmark på en international tredjeplads. Billedet ser anderledes ud for den unge generation. Selvom andelen af 25-34 årige med en videregående uddannelse er en smule højere, knap 35 procent, så er dette kun nok til en international placering som nummer 13.

Nogle af vores nærmeste naboer - Sverige, Finland, Irland og Frankrig - der alle har en lavere marginalskat på arbejde, er langt foran Danmark hvad angår andelen af højtuddannede i den yngre generation.

bach

Kilde: