Høj dansk sosu-løn tiltrækker udlændinge

Mens danske sosu-assistenter har strejket i utilfredshed med deres løn, fortsætter deres svenske og tyske kolleger med at komme hertil

Slettet Bruger,

29/06/2008

Mens danske sosu-assistenter har strejket i utilfredshed med deres løn, fortsætter deres svenske og tyske kolleger med at komme hertil. De er tiltrukket af den høje løn og de korte arbejdstider, beretter Jyllands-Posten.

Antallet af svenske og tyske ansøgere til danske sosu-stillinger er mere end fordoblet på et år, viser tal fra Undervisningsministeriets styrelse for godkendelser af udenlandske uddannelser, Cirius. Svenskere og tyskere med korte sundhedsuddannelser udgør nu en fjerdedel af de godt 1.400 ansøgninger, der blev behandlet i fjor, fremgår det af Cirius' årsrapport for 2007.

En svensk sosu-assistent kan typisk tjene 2.000 kr. mere om måneden i Danmark netto. Og det er efter, at der er taget højde for transportudgifter og en kortere arbejdstid.

Kommuner bør være mere aktive
Det er især kommunerne tæt på Sverige og Tyskland, der nyder godt af tilstrømningen af arbejdskraft. Men sådan behøver det ikke at være, siger formanden for KL's social- og sundhedsudvalg, Tove Larsen (S).

"Langt flere kommuner inde i landet burde være mere aktive i bestræbelserne på at rekruttere social- og sundhedspersonale i vore nabolande. Vi kan mærke, at udenlandske ansøgere også er interesserede i at søge job længere væk fra grænsen," siger Tove Larsen til Jyllands-Posten.

FOA: Sosu-mangel på vej
Hos FOA håber formand Dennis Kristensen, at udenlandske sosu-assistenter også i fremtiden kan hjælpe til i den danske plejesektor.

"Selv hvis det bliver mere attraktivt at arbejde på sosu-området, og selv om vi får alle danske arbejdsdygtige i job, kommer vi til at mangle sosu-personale, fordi store årgange snart går pension," siger Dennis Kristensen til Jyllands-Posten.

[email protected]

Kilde: