HTS: Skrækindjagende høj vækst i det offentlige forbrug

Slettet Bruger,

28/08/2007

Regeringen lægger op til en ekspansiv finanslov, der drives af højt offentligt forbrug og store offentlige investeringer.

"Regeringens udspil til finanslov for 2008 indeholder en bekymrende høj vækst i det offentlige forbrug. Regeringen lægger op til at bruge 7,5 milliarder kroner mere til næste år, hvilket er en fordobling i væksten i forhold til det, den spillede ud med sidste år," siger adm. direktør Ole Krog, HTS.

Ifølge direktøren skal den høje vækst i det offentlige forbrug i 2008 ses på baggrund af, at væksten i det offentlige forbrug i 2007 er næsten dobbelt så høj som oprindeligt planlagt. Det gør udspillet til en trussel mod dansk økonomi, der ifølge Ole Krog risikerer at køre af sporet.

"En vækst i det offentlige forbrug som forudsagt i forslaget til finanslov, skærper konkurrencen om den ledige arbejdskraft yderligere. De ekstra folk til den offentlige sektor kan kun komme et sted fra - de private virksomheder. Der er desværre ingen tvivl om, at forbrugsfesten i det offentlige kommer til at koste virksomhederne ordrer og indtjening og danskerne vækst og velfærd. Derfor er der brug for, at de fremlagte lettelser i indkomstskatten som minimum fastholdes, og at der iværksættes yderligere initiativer for at få tilført ekstra arbejdskraft," siger Ole Krog.

I maj 2006 forventede regeringen en vækst i det offentlige forbrug i 2007 på 0,5 procent. Da den fremlagde forslaget til finanslov for 2007 var væksten kommet op på 1 procent. Og i dag er buddet, at det offentlige forbrug vokser med 1,8 procent i 2007. Den høje vækst forventes fastholdt i 2008.

"Der er brug for en særlig stram budgetstyring i år, så regeringens skøn over udviklingen i det offentlige forbrug ikke skrider igen. For hvis det gør det, nærmer vi os en situation, hvor det offentlige forbrug er ude af kontrol," siger Ole Krog.

[email protected]

Kilde: