Gymnasieformand: Jeg burde have sagt, det var ulovligt

Slettet Bruger,

19/09/2007

Af Ole Birk Olesen

I har klistermærker siddende på steder, hvor det ikke er lovligt at klæbe dem op. Er det noget, som I bakker op om som organisation?
"Det er klart, at vi som organisation ikke har ansvar for, hvor der sættes klistermærker op. Vi kan jo ikke vide, hvem der har gjort det, vi har bare sendt dem ud til uddannelsesinstitutionerne, så de selv kan hænge dem op på opslagstavlerne o.s.v. Men vi bakker ikke op om noget, der er ulovligt," siger Gry Möger Poulsen til 180Grader.dk.

Hvis folk spørger jer, om det er ok at sætte klistermærker op på lygtepæle og busstopsteder, kunne I så finde på at sige god for det?
"Vi kan selvfølgelig ikke give folk tilladelse til at gøre noget, som strider imod loven. Der har lige været en her i eftermiddag, som har spurgt, om han kunne få nogen materialer til at hænge op rundt omkring, og til det har vi svaret, at de bare kan hente materialerne, men de folk ved godt, at de selv står til ansvar."

Ja, det er rigtigt, at I er blevet ringet op. Det var nemlig Rune Kristensen, landsformand for Konservativ Ungdom, som ringede og optog samtalen mellem dig og ham. I samtalen siger du god for, at han sætter klistermærker på busskure og lygtepæle - hvorfor gør du det?
"Det er da fordi, at hvis en enkeltperson har lyst til at sætte materiale op rundt omkring i byen, så er det da hans egent ansvar at gøre det."

Han spørger, om han bare kan sætte det op på busskure og lygtepæle, og det opfordrer du ham til, idet du svarer 'yes, alt sådan noget'.
"Jeg opfordrer ham ikke."

Jo, det gør du.
"Når enkeltpersoner ringer ind og spørger om de må få noget materiale til at hænge op, så er de da velkomne til det."

Han spørger om han må hænge det op på busskure og lygtepæle. Du svarer, 'yes, alt sådan noget'.
"Og hvad vil du have at jeg skal forholde mig til."

Jeg vil gerne have dig til at svare på, hvorfor du opfordrer ham til at gå videre med sine hærværksplaner?
"Jeg opfatter det ikke sådan, at jeg opfordrer til det. Han spørger, om han kan få materiale til det, og jeg svarer, at han kan henvende sig inde i Fiolstræde."

Han spørger, om han kan få klistermærker til at sætte op på busskure og lygtepæle, og du svarer 'yes, alt sådan noget'. Hvorfor opfordrer du ham til at sætte dem op på ulovlige steder?
"Jeg siger, at hvis han vil gøre det, så kan han gøre det."

Hvorfor siger du ikke til ham, at det må han ikke?
"Man er jo klar over som individ, at man har et personligt ansvar, og der hæfter enhver jo over for loven som alle andre."

Men hvis folk spørger om de kan få materialer til opsætning på ulovlige steder, så siger I, 'yes, bare fyr løs'?
"Så siger vi, 'I kan hente materialer, og så hæfter I selv personligt', ja."

Nu hænger jeres klistermærker så alle vegne og skæmmer København. Har I ikke lidt dårlig samvittighed over det?
"Jamen altså, det er jo folks eget ansvar, om de ønsker at hænge dem op eller ej."

Burde I ikke sige til folk, der henvender sig med det formål at sætte jeres klistermærker op på ulovlige steder, at de ikke skal bruge jeres klistermærker til det?
"Jeg vil gerne medgive, at jeg i den telefonsamtale burde have uddybet, at det ikke er en lovlig handling. Det burde jeg have sagt tydeligt."

Det siger du nu her, fordi du taler med pressen, og dine ord bliver offentliggjort, men når I taler sammen bag lukkede døre, aftaler I så at sætte klistermærker op alle mulige steder, hvor det ikke er lovligt, ligesom da Rune Kristensen ringede?
"Det er ikke noget, vi snakker om bag lukkede døre."

Det gjorde I, da I blev optaget af en, som I troede var jeres ven.
"Ja, og der siger jeg så nu, at det er klart, at jeg burde have tydeliggjort, at man som individ skal være opmærksom på, om man hænger op på ulovlige steder."

Føler I et ansvar for at få fjernet alle de klistermærker, som nu hænger rundt omkring på jeres initiativ?
"Hvis vi modtager henvendelser fra institutioner, som føler sig krænkede, så vil vi selvfølgelig forsøge at få det løst på den bedst mulige måde."

Så hvis Københavns Kommune eller HT ringer og klager, vil I så komme ud og fjerne alle jeres klistermærker?
"Det er jo ikke os som organisation, der skal stå til ansvar for det. Der er en masse enkeltindivider, som har sat de klistermærker op."

Enkeltindivider, som muligvis er blevet tilskyndet til det af formanden for jeres organisation, altså dig.
"Jeg siger jo, at jeg skulle have sagt til ham, at man hæfter for det som individ."

Men nu er skaden sket, klistermærkerne hænger der. Vil I gøre skaden, som jeres folk har udrettet med de klistermærker, god igen?
"Hvis der kommer henvendelser, så vil vi være med til at løse det, men vi sender ikke folk ud i byen for at pille alle mulige klistermærker ned, som Gud og hvermand kan have sat op."

Hvorfor ikke? Det er da jeres folk, som har sat dem op?
"Jeres folk? Jeg har ikke kontrol over alle mulige folk, og det er hele den uddannelsessøgende ungdom, som er sammen om det her initiativ. Mange har slet ikke tilknytning til DGS."

Så vi vil ikke set dig på gader og stræder, mens du piller de klistermærker ned, som du har sat i omløb og tilsyneladende også opfordret folk til at sætte op på ulovlige steder?
"Hvis jeg får en henvendelse fra Københavns Kommune, så vil jeg selvfølgelig gerne være med til at finde en løsning på det," siger Gry Möger Poulsen.

Hun har efter interviewet udsendt en mail med dette budskab til demonstrationsinitiativets kontakter: "I forbindelse med aktiviteterne op til demonstrationerne den 2. oktober gør vi demonstrationens initiativtagere opmærksom på, at man ikke må sætte klistermærker og plakater på steder, der er ejet af andre. Initiativet opfordrer til kun at bruge materialerne på opslagstavler på uddannelsesinstitutioner og lignende steder, hvor det er lovligt at opreklamere demonstrationen."

[email protected]

Kilde: