Gro Harlem Brundtland i skatteflugtsag

Som statsminister i sammenlagt ti år og som leder af FN's specialkommission for miljø- og udviklingsspørgsmål er Norges Gro Harlem Brundtland en af...

Slettet Bruger,

05/01/2008

Som statsminister i sammenlagt ti år og som leder af FN's specialkommission for miljø- og udviklingsspørgsmål er Norges Gro Harlem Brundtland en af de fremmeste eksponenter for de nordiske velfærdsstater. Men "landsmoderen"'s brede skuldre er med ikke med til at bære tunge byrder for det norske samfund. Fra sin bopæl ved den solfyldte Riviera bidrager hun nemlig med 0 kroner i skat af sin statspension på 678.870 norske kroner. Det skriver den norske avis VG.

"Jeg kendte ikke til de bestemmelser, hverken da vi bestemte os for Nice som vores fremtidige bosted, eller da vi flyttede ind. Det var først, da vi skulle udfylde vores selvangivelse, at advokaten sonm hjalp os, oplyste os om det. Jeg blev meget overrasket over en sådan bestemmelse," skriver Brundtland til avisen.

Skatteprocenten a la Glistrup har hun fået på grund af Norge og Frankrigs dobbeltbeskatningsaftale fra 1980. Den skal forhindre, at der betales skat i begge lande, men når det gælder statspensioner forhindrer den altså, at der betales skat i det hele taget.

Gro Harlems tidligere rival, en anden tidligere statsminister, Kåre Willoch er oprørt. Han mener, at statsledere bør have et særligt moralsk ansvar.

"Jeg synes, at folk som er gjort til den, de er i Norge, bør forstå, at de skal betale skat i Norge. Jeg kan ikke lide skatteflygtninge," siger Willoch til VG.

I Norge ville en almindelig pensionist skulle svare ca. 211.000 kroner årligt af en pension svarende til Brundtlands.

[email protected]


Kilde: