Grøndal-borgere frygter stadig venstreekstreme naboer

Slettet Bruger,

19/09/2007

Af Morten Løfberg

Den såkaldt aktionsgruppe G 13 har varslet, at gruppen den 6. oktober vil indtage Grøndalsvænge Allé 13 og skabe et nyt såkaldt ungdomshus på stedet. Udsigten til de nye naboer har dog skræmt flere af de lokale beboere, som blandt andet gennem en omfattende underskriftindsamling har vist deres modtand mod projektet. I går aftes havde "Beboere for en nyt ungdomshus i Nordvest", en gruppe uden umiddelbar nabotilknytning til stedet så kaldt til borgermøde på skolen på Duevej. Cirka 60 mennesker var mødt op, og efter mødet var modstanderne ikke overbevist.

"Der blev ikke sagt noget på mødet, der kunne fjerne frygten for, at der kommer gadekampe og uroligheder i vores kvarter ligesom på Nørrebro," udtaler manden bag naboernes underskriftsindsamling Rasmus Jarlov.

Jarlov forsøgte ellers flere gange under mødet at få G 13 til at tage afstand fra den vold, der har fulgt i kølvandet på Ungdomshuset. Desuden ville han gerne høre G 13, om Grøndalskvarteret også havde udsigt til uroligheder.

"Vi har set de værste voldshandlinger i København siden 2. Verdenskrig, så er det ikke så mærkeligt, at der ikke bliver taget imod jer med åbne arme. Uden vold er jeres drøm knust på et kvarter den 6. oktober. Hvad gør I, når politiet kommer og vil fjerne jer?" spurgte han og opfordrede også G 13 til tydeligere at fortælle deres sympatisører i Berlin, at man ikke ønsker vold i Grøndal.

G 13-aktivisten Katrine mente dog ikke, at der ville opstå problemer:

"Den stil, vi har lagt, er ikke-voldelig. Blandt os er der en lang tradition for, at når man lægger en linje, så følger man den."

Glasskår og ødelagte hegn
Flere umiddelbare naboer til ejendommen på Grøndalsvænge Allé udtrykte bekymring for, at larm, hærværk og graffiti vil blive Ungdomshusets følgesvende. Allerede inden de unge har besat huset har området mærket eksempler på den slags. Et ødelagt drivhus, et kæmpe hul i et hegn, der giver børn fri adgang til S-banen i nærheden og en episode, hvor en vagtmand forrige weekend blev slået ned på grunden, gjorde det svært for flere af naboerne at tro på de unges fredelige hensigter.

"Vi bor i en landsbyidyl, hvor noget så urbant som et ungdomshus skal ligge. Næste gang man i miljøet vil protestere mod regeringen, mod EU, eller noget helt tredje, så er det fra vores kvarter, protesterne vil udgå. Det er vi selvfølgelig meget bekymrede for," sagde en beboer fra Ferskenvej, der, som han selv beskrev det, bor i "larme-, hærge- og grafittiradius" fra det tiltænkte ungdomshus.

G 13 undlod på mødet at tage afstand fra den vold, der allerede har været i kvarteret.

"Vi kan jo ikke tage ansvar for, hvad andre går og laver," sagde Katrine fra gruppen.

Til gengæld havde man sørget for, at naboerne kunne høre om de gode aktiviteter, der foregik på Jagtvej 69 - heriblandt "kurdisk rundedans".

[email protected]

Kilde: