Government Motors rejser sig i en ny og grønnere udgave

Mindre end 6 uger efter at General Motors søgte beskyttelse imod sine kreditorer, genopstår selskabet i et nyt mindre og grønnere selskab, der do...

Slettet Bruger,

10/07/2009

Mindre end 6 uger efter at General Motors søgte beskyttelse imod sine kreditorer, genopstår selskabet i et nyt mindre og grønnere selskab, der dog er belemret med tvivl om, hvorvidt det kan skabe overskud til sine nye ejere, den amerikanske befolkning. Det skriver Los Angeles Times.

General Motors har i de seneste 39 dage gennemgået en større omstruktureringsproces, der har sikret det ineffektive bilfirma overlevelse, om end i en ny og mindre udgave. Ifølge Los Angeles Times gik bilproducenten i betalingsstandsning med en gæld på 176 mia. dollar, mens det nye selskab kun vil have en gæld på 48 mia. dollar. Samtidig bliver arbejdsstyrken beskåret med minimum 21.000 medarbejdere, og selskabet har sagt farvel til 2.400 bilsælgere, hvilket næsten er en halvering fra tidligere tids 6.000 salgssteder.

Nok kommer General Motors styrket ud af konkursen, men det vil tage mange år at genopbygge det image, som bilproducenten nødt godt af i 1950'erne og 1960'erne.

"Det er utroligt, at de er kommet ud af konkursen så hurtigt. Men når det tager tre eller fire årtier, at ødelægge et bilfirmas image, så tager det nok også mere end 39 dage at bringe det tilbage," siger redaktør på bilhjemmesiden Edmunds.com til Los Angeles Times.

Der spekuleres blandt andet i, at GM vil ændre sit kendte logo's bagrundsfarve fra blå til grøn for at cementere, at der er 'nye' og 'grønnere' tider på vej i bilkoncernen. Præsident Barack Obama har forsikret om, at regeringen ikke vil blande sig i den daglige drift af selskabet, men alligevel har Obama blandt andet fået presset det nye GM til at satse på mindre og mere miljøvenlige biler.

Det amerikanske finansministerium har smidt over 50 mia. dollar ind i selskabet og er således blevet ejer af 60,8 pct. af selskabet, mens den canadiske regering sidder på 11,7 pct., efter den har lagt 9,5 mia. dollar. Derudover har United Auto Workers' pensionsfund 17,5 pct., som de modtog, som kompensation for de 10 mia. General Motors skyldte medarbejderne i pension.

JDL

Kilde: