Globaliseringen virker

Slettet Bruger,

01/07/2007

Myten om slavefabrikker i Asien og andre fattige regioner i verden, hvor folk knokler sig selv ihjel til en skål ris om dagen, holder ikke i virkelighedens verden. Det er meldingen fra den indiske fabriksejer Ashish Kapoor i dagens udgave af Jyllands-Posten. Han er stolt af sin fabrik.

"Maskinerne i fabrikshallen er købt i Tyskland, Japan og Schweiz for adskillige millioner kr. De betjenes af uddannede medarbejdere, som arbejder under trygge forhold og får en anstændig løn efter lokale forhold. Det er globalisering, der virker," siger han.

Han erkender, at billedet ikke er rosenrødt alle steder, men at virkeligheden på den anden side langt fra er så sort, som antikapitalistiske og globaliseringsfjendtlige organisationer som ATTAC prøver at fremstille det.

"Der er brodne kar i enhver branche, og man kan helt sikkert finde eksempler på uansvarlige virksomheder i Indien. Det skal frem i lyset, så det kan blive stoppet. Men der er også mange eksempler på, at globaliseringen hastigt har gjort forholdene bedre. Ingen vestlige virksomheder har råd til at blive forbundet med miljøsvineri og dårlige arbejdsforhold. Derfor stiller de krav til fabrikkerne, og det har ført til forbedringer for arbejderne og miljøet," fortæller Kapoor.

For at tjekke om fabrikkerne virkelig lever op til indkøbernes krav, er mange indkøbere medlem af den europæiske sammenslutning Business Social Compliance Initiative. Denne garantiordning laver stikprøver og kontrolrunder ude på fabrikkerne.

Men de vestlige virksomheders bekymring om image er ikke den eneste grund til, at forholdene er blevet bedre. I takt med den teknologiske udvikling er arbejdsforholdene også blevet mere sikre.

"Vi kan slet ikke have børnearbejdere, for de kan ikke betjene maskinerne. Det kræver uddannelse og træning," siger Kapoor.

Før var det normalt at have toholdsskift med arbejdsdage på 12 timer. I dag er treholdsskift, hvor arbejdsdagen er nede på 8 timer, det normale.

Ashish Kapoor er også træt af myten om, at alle fabrikkerne bare leder spildevand ud i vandløb og dermed ødelægger andre menneskers hverdag. På hans egen fabrik har han investeret i eget spildevandsanlæg, og vandkvaliteten tjekkes jævnligt, fortæller han Jyllands-Posten.

hsh

Kilde: