Giscard d´Estaing: Ny og gammel traktat er ens

Slettet Bruger,

28/10/2007

Frankrigs tidligere præsident Valery Giscard d`Estaing var formand for Det Europæiske Konvent, der udarbejdede den forfatningstraktat, som hollandske og franske vælgere forkastede i 2005. Så det er ikke hvem som helst, der i dag i et åbent brev til flere aviser, heriblandt Politiken, skriver at den nye EU-traktak ikke adskiller sig fra den oprindelige. Et synspunkt Europas regeringsledere ellers fremfører flittigt i deres nuværende iver for at undgå nye afstemninger.

"I Lissabon-traktaten, der er blevet til alene med udgangspunkt i forfatningstraktaten, er værktøjerne fuldstændig de samme. Det eneste, der er anderledes er, hvordan værktøjskassen er ordnet," skriver han blandt andet.

Giscard d´Estaing kalder det dog et "stærkt signal" om nedtonede politiske ambitioner, at symboler flag, hymne og brugen af ordet "forfatning" er fjernet. Men substansen er stadig den samme.

"Hvad er så meningen med denne raffinerede manøvre? Først og fremmest at slippe for at skulle afholde folkeafstemninger," analyserer den tidligere fanske præsident videre.

Brevet kommer glædeligt for Morten Messerschmidt, Dansk Folkepartis EU-ordfører.

"Man kan vel ikke sige det klarere, og man kan næppe få det fra en person, der bedre ved, hvad det drejer sig om. For det var Giscard d'Estaing, der var arkitekten bag forfatningen. Og derfor synes jeg, at man må betragte det som værende fuldstændig udemokratisk, hvis Helle Thorning-Schmidt (S) og Anders Fogh Rasmussen står fast på, at de ikke vil have en folkeafstemning", siger Messerschmidt til Politiken.

Hos landets to største partier, Venstre og Socialdemokraterne, afviser man dog fortsat at tage endelig stilling til folkeafstemning inden en endelig juridisk vurdering af den nye traktat.

[email protected]

Kilde: