Gade: Danmark skal stadig have tropper i Afghanistan om 10 år

Slettet Bruger,

27/10/2007

Den canadiske forsvarschef Rick Hiller meldte i går ud til canadiske medier, at det efter hans vurdering var nødvendigt at blive i Afghanistan i ti år, inden afghanerne selv kunne varetage deres sikkerhed. Den vurdering støttes af den danske forsvarsminister Søren Gade (V), der har indstillet sig på et langvarigt engagement. Det skriver politiken.dk.

"Om der er danske soldater i Afghanistan om 10 år, er op til Folketinget. Men jeg kan sagtens forestille mig udenlandske soldater i landet de næste 10-15 år, også sideløbende med en kapabel afghansk hær. Den afghanske regering kan jo godt have en interesse i, at der er en hammer, som kan slå ned på al-Qaeda eller Taleban," siger Søren Gade til politiken.dk.

Forsvarsministerens egen opfattelse er, at danske tropper skal være med hele vejen. Den afghanske hær består i øjeblikket af 40.000 mand, men skal ifølge Gade op næsten det tredobbelte, inden landet selv kan stå for sikkerheden. Derfor er en af NATO´s vigtigste opgaver de kommende år på uddannelsesfronten. En anden ting, der tager tid, er at få et opbygget et velfungerende luftvåben i landen, der er femten gange større end Danmark og med et mange steder svært fremkommeligt terræn.

"Sådan noget som et flyvevåben, der har en kæmpe betydning i et land som Afghanistan, tager over ti år. Det kræver både en vis økonomi, det kræver veluddannede mennesker til at flyve flyene, og så kræver det dygtige teknikere," forklarer Gade til politiken.dk.

Flere militære topfolk pegede for nylig på, at krigen i Afghanistan var uvindelig. Den vurdering er Gade uening i, men det kommer altså til at tage tid. Men det kan lade sig gøre, hvis blandt statslederne i NATO giver projektet den nødvendige opbakning, mener forsvarsministeren.

"Vi har på papiret 1,5 millioner soldater i Nato, som kan sendes ud. Det er jo regeringscheferne i Nato, som har sagt, at Nato skal løse opgaven, og så må de også sætte den nødvendige udrustning og soldater til rådighed," siger forsvarsminister Søren Gade til politiken.dk.

8 danske soldater har indtil nu mistet livet som følge af krigen i Afghanistan.

[email protected]

Kilde: