Frankrig sætter ind over vaneforbrydere

Slettet Bruger,

04/07/2007

Nu skal det i Frankrig være slut med at møde sin voldsmand på gaden ugen efter overfaldet - også selvom forbryderen er under 18, skriver Berlingske Tidende.

"Fremover vil umyndighed ikke være et automatisk alibi for unge forbrydere," siger den franske premierminister, François Fillon om det omstridte lovforslag, som kommer til førstebehandling i Parlamentets andetkammer, Senatet, i morgen.


Ifølge forslaget skal de franske dommere fremover bruge mindst en tredjedel af strafferammen, hvis der er tale om en vaneforbryder. Også selvom forbryderen er en mindreårig ned til 13 år. Reglen vil kun gælde ved "alvorlige, typisk voldelige" forbrydelser. Dommeren må gerne dømme under bundgrænsen, men så skal han begrunde det konkret og skriftligt med henvisning til særlige omstændigheder.

Løsningen er især inspireret af USA, hvor man har haft succes med nultolerancepolitik overfor vaneforbrydere. Til gengæld har forsøg med behandlingsdomme og fodlænker ikke vist sig effektive i forhold til at bremse grov kriminalitet.

Forslaget er blevet mødt med stor kritik af de franske dommere, der hellere vil give alternative straffe. De frygter også, at flere mindreårige nu kommer til at sidde i fængsel.

hsh

Kilde: