Fortsætter den offentlige vækst, skal skatten op

Slettet Bruger,

08/07/2007

Hvis Anders Foghs (V) regering fortsætter med at pumpe penge i det offentlige med samme styrke som i de sidste fem år, skal danskerne i 2030 aflevere 115 mia. kr. mere i skat. Det svarer til at hæve bundskatten med 14 procentpoint, og antallet af offentligt ansatte vil stige med 234.000 til over en million, siger økonomiske eksperter ifølge Jyllands-Posten.

Prognosen kommer fra DREAM-gruppen, en uafhængig ekspertgruppe finansieret Finansministeriet samt Erhvers- og Økonomiministeriet. Gruppen har for den borgerlige tænketank Cepos fremskrevet den nuværende vækst i de offentlige udgifter til 2030.

Siden 2002 er de offentlige udgifter vokset med 1,9 procent., hvilket er næsten dobbelt så meget som VK-regeringens egen målsætning på én procent, siger cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen, som også påpeger, at der allerede er lavet aftaler, der øger det offentlige forbrug med otte mia. kr. i 2008.

Så som så med "skattelettelse"
"
Samtidig venter overenskomstforhandlinger, og politikerne signalerer generelt, at de er parate til at bruge flere penge på offentligt forbrug. Men beregningerne viser, at det ikke er holdbart at fortsætte," siger Mads Lundby Hansen til Jyllands-Posten og anbefaler politikerne at fastfryse det offentlige forbrug.

"
Ellers må man ærligt fortælle borgerne, at den nuværende kurs på sigt kan betyde skattestigninger. "

Der er dog ingen bekymrede miner hos regeringspartiet Venstre, hvor skatteordfører Kim Andersen mener, at den danske økonomi er stærk. Afbetalingen af den offentlige gæld går hurtigere end planlagt og beskæftigelsen er i top.

"Sammen med de tiltag, som sidste år blev taget med velfærdsforliget, er kursen fuldt forsvarlig," siger Kim Andersen, der også gerne vil fremhæve, at VK-regeringen sænkede skatten i 2004.

mkr

Kilde: