Forsvaret spilder milliarder på indkøb

Kritikken fortsætter med at hagle ned over forsvaret og deres indkøbspolitik

Slettet Bruger,

04/02/2008

Kritikken fortsætter med at hagle ned over forsvaret og deres indkøbspolitik. For nylig kom det frem, at 14 helikoptere kun kan flyve i 30 procent af tiden, mod de forventede 80 procent, på grund af et usædvanligt stort behov for vedligeholdelse. Men de tre milliarder kroner dyre helikoptere står langt fra alene på listen over forsvarets uheldige indkøb de senere år. Det skriver Nyhedsavisen.

Listen rummer også spionflyet Tårnfalken, der ikke kom på vingerne. Der var radarsystemet Ocean Eye, der ikke kan registrere olieudslip, selv om det blandt andet var lige det, systemet skulle. Challengerflyene, der ikke kan bruges i hårdt vejr. Og endelig et softwaresystem, DACCIS, der skulle forbedre kommunikationen på slagmarken, men som efter elleve års bevillinger fortsat kun bruges til øvelser.

"Hvis en hvilken som helst anden offentlig myndighed spildte så mange skattekroner på ubrugelige ting, så var der rullet hoveder for længst. Der havde lydt et ramaskrig," siger SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, til Nyhedsavisen.

Rigsrevisionen skal hjælpe
Også på Dansk Institut for Militære Studier (DIMS) er der bekymring over indkøbene, som Major Henrik Jedig Jørgensen mener, må give visse personer i Forsvaret "en grim smag i munden".

"I Forsvaret har man længe haft den strategi, at man satser på det allermest moderne udstyr, og derfor har man investeret enorme beløb i projekter, der stadig var på tegnebrættet og ikke var testet ordentligt. Men med et relativt beskedent forsvarsbudget som det danske er der altså ikke råd til at kaste sig ud i den slags forsøg," siger Henrik Jedig Jørgensen.

SF og Socialdemokraterne stiller nu forslag om , at Forsvaret får støttepædagoger til deres indkøb i form af Rigsrevisionen. Et forslag, flere eksperter erklærer sig enige i.

Skatteyderne har krav på, at der bliver ført streng kontrol med offentlige investeringer i den her størrelsesorden. Ikke mindst når vi nu flere gange i træk har set eksempler på uheldige køb," siger Henrik Jedig Jørgensen til Nyhedsavisen.

[email protected]

Kilde: