Forskere: Skal der være værnepligt, skal den gælde alle - også kvinder

Kvinder skal også møde på session, kaldet "Forsvarets Dag, og hvis man fastholder værnepligten, skal den også omfatte kvinder

Slettet Bruger,

02/11/2008

Kvinder skal også møde på session, kaldet "Forsvarets Dag, og hvis man fastholder værnepligten, skal den også omfatte kvinder. Sådan lyder anbefalingen fra en en forskergruppe på Dansk Institut for Militære Studier i en rapport, der udkommer i morgen. Det skriver berlingske.dk.

"Der er ingen praktisk hindring for, at kvinder kan aftjene værnepligt, ligesom der ikke er nogen rationel begrundelse for, at kvinder ikke skal deltage i Forsvarets Dag," står der i rapporten.

Forfatterne bag er naturligvis klar over, at der skal en grundlovsændring til for at indføre kvindelig værnepligt, men den kunne man jo gennemføre, når danskerne til sommer alligevel skal tage stilling til et andet ligestillingsspørgsmål.

"Men hvis man ønsker at fastholde værnepligten, skal man forhindre, at den opfattes som uretfærdig. Man ændrer jo arvefølgen for at sikre ligestillingen, og så kan man slå to slag for ligestillingen i ét smæk," forklarer Major Henrik Jedig Jørgensen, der har været med til at lave rapporten, til berlingske.dk.

Tilbuddet om ligestilling bliver afvist i Dansk Kvindesamfund.

"Politikerne vil jo ikke lovgive om barselsorlov, og der er stadig meget få mænd, der tager orlov. Men jeg synes slet ikke, man skal have værnepligt for hverken kvinder eller mænd. Med de opgaver, forsvaret har i dag, vil der være mange, der slet ikke egner sig til dem," siger landsforkvinde Karen Halberg til berlingske.dk.

[email protected]

Kilde: