Forskere: Vikinge-aner gør os lykkelige

Når internationale underøgelses kan vise, at danskere er verdens mest lykkelige folkefærd, så skyldes det egenskaber, som vi har arvet fra vore for...

Slettet Bruger,

28/03/2008

Når internationale underøgelses kan vise, at danskere er verdens mest lykkelige folkefærd, så skyldes det egenskaber, som vi har arvet fra vore forfædre, vikingerne. Det hævder to århusianske lykkeforskere ifølge berlingske.dk.

Befolkningen i lande og områder med tilknytning til vikingerne er nemlig generelt lykkeligere end deres naboer, og forklaringen skal findes i vikingernes sociale kompetencer, lyder det.

"To-tredjedele af den danske befolkning mener, at man kan stole på andre mennesker. Det er mere end dobbelt så mange som i eksempelvis Frankrig, og vores undersøgelser viser, at tilliden er med til at skabe lykke hos danskerne," siger lektor Christian Bjørnskov fra Handelshøjskolen i Århus, der har lavet undersøgelsen sammen med professor Gert Tinggaard Svendsen fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, til berlingske.dk.

Ifølge Christian Bjørnskov har folk fra de gamle vikingelande nedarvet tilliden til andre mennesker. Denne tillid var nemlig helt nødvendig for vikingerne, når de skulle opretholde handelsruter mellem Ribe og den skotske by Edinburgh. I mangel på et internationalt retssystem til at håndtere tvister, var man simpelthen henvist til at have tillid til hinanden, og den tillid ligger ifølge Bjørnskov og Tinggaard Svendsen stadig i danskerne.

Det viser sig f.eks. ved, at niveauet af tillid er en halv gang højere i det tidligere danske område Slesvig-Holsten end i resten af Tyskland.

[email protected]

Kilde: