Forsker: Midaldrende Blachman bander for at være ung med de unge

Sproget i Danmarks Radios underholdningsprogram X Factor er ifølge organisationen KLF Kirke og Medier noget af det mest bandeordsinficerede dansk, ...

Slettet Bruger,

27/03/2009

Sproget i Danmarks Radios underholdningsprogram X Factor er ifølge organisationen KLF Kirke og Medier noget af det mest bandeordsinficerede dansk, der er set i den bedste sendetid på dansk public service-tv, skriver Kristeligt Dagblad.

"Vi forstår ikke, at bodegasproget skal fylde så meget. Det virker, som om alt andet i programmet er meget velovervejet undtagen sproget," siger KLF's formand, Lars Peter Melchiorsen, til avisen.

Det er især de tre dommere, som bander meget, med Thomas Blachman som den der klart bander mest. De unge deltagere bander ikke nær så meget, og det er der en forklaring på, mener Marianne Rathje fra Dansk Sprognævn, der netop har skrevet en ph.d.-afhandling om generationernes sprog.

"I X Factor er det ikke de unge sangere, men de midaldrende dommere, der bander meget. Det er generelt sådan, at når generationerne mødes, bander de midaldrende meget mere, end de plejer, mens de unge holder op. Det kunne tyde på, at de midaldrende dommere taler så grimt, fordi de prøver at være unge med de unge," siger hun til Kristeligt Dagblad.

Hun vurderer, at den public "service", som Danmarks Radio leverer, når X Factor-dommerne bander løs, kan være, at dommernes grimme sprog smitter af på de mange børn, som ser programmet.

[email protected]

Kilde: