For én milliard kroner bureaukrati i regionerne

Slettet Bruger,

22/07/2007

Én milliard. Så meget kan man spare ved at holde færre kaffemøder, benytte sig af mere effektive procedurer og i det hele taget administrere det offentlige bedre. Arbejdsgiverorganisationen HTS har gennemgået de nu nedlagte amters sidste regnskaber, og af dem fremgår det, at der er mange penge at spare, hvis alle amterne er lige så effektive som det bedste amt, skriver Jyllands-Posten.

Amterne blev nedlagt med udgangen af 2006 og erstattet af fem regioner, der primært har til opgave at drive sundhedsvæsenet. Øvelsen består nu i at gøre disse regioner så effektive som muligt. Der er 1,2 mia. kr. at spare, hvis alle regionerne følger Roskilde Amts eksempel, hvorimod det ville blive 1,5 mia. dyrere, hvis alle regionerne skulle efterligne undersøgelsens bundscorer, Århus Amt.

"HTS mener, at der er mulighed for betydelige besparelser i administrationen efter overgangen til regionerne, både fordi man kan drage fordel af gode erfaringer med arbejdsgange og procedurer fra de forskellige amter, og fordi der må forventes at være større driftsfordele ved at samle amterne i fem regioner," siger chefkonsulent i HTS, Henrik Friis.

"Sammenligningen skal være på et reelt grundlag"
Socialdemokraten Johannes Flensted-Jensen, der er tidligere borgmester i den dyreste af de gamle amter, afviser sammenligningen.

"Et amt af Århus' størrelse har kunnet kaste sig ud i projekter, hvor man har løst opgaver for andre og dermed tjent penge, men alle udgifter til administration er taget med i amtets regnskab. Vi skal lære af de bedste, men sammenligningen skal være på et reelt grundlag," siger Johannes Flensted-Jensen, der i dag er formand for sundhedsudvalget i Region Midtjylland.

Hans tidligere vice-amtsborgmester, Gunhild Husum, mener dog, at tallene kan være reelle, og at de nye regioner på grund af deres størrelser kommer til at bruge flere penge på administration end amterne.

Flere mellemledere
"Min frygt har fra begyndelsen været, at der ud over stordriftsfordele på nogle områder ville være stordriftsulemper på andre. Ét af disse områder er netop administrationen. Århus Amt var det største amt, mens Roskilde var et af de mindre, og de fem regioner kan løbe ind i de samme problemer som Århus Amt: at der er behov for et lag af mellem- og afdelingsledere for at styre administrationen," siger Gunhild Husum, der i dag sidder regionsrådet i Region Midtjylland uden for partierne.

En lignende undersøgelse har tidligere vist, at kommunerne kunne spare mere end 6,5 mia. kr., hvis de alle gjorde som den billigste kommune i regionen. Her var vinderen ifølge THS' beregninger Tårnby Kommune, der løste sine opgaver tre gange så billigt som Læsø Kommune, der var den dyreste.

[email protected]

Kilde: