Folketingsflertal vil forbyde tobak til vandpiben

Danske unge er de europæere, der ryger mest vandpibe, men det skal være slut nu, mener t i Folketinget, som vil forbyde den vanedannende, søde toba...

Slettet Bruger,

09/11/2009

Danske unge er de europæere, der ryger mest vandpibe, men det skal være slut nu, mener t i Folketinget, som vil forbyde den vanedannende, søde tobak. Det skriver 24timer.

"Hvis jeg skal se lidt optimistisk på det, så har vi et forbud inden foråret. Under alle omstændigheder har vi det på plads, inden folketingsåret er omme i begyndelsen af juni," vurderer formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard fra Venstre, over for gratisavisen.

Ifølge en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse har unge, der har prøvet at ryge vandpibe, tre gange større risiko for at ende som cigaretrygere end andre unge, en oplysning som har fået Preben Rudiengaard til at bede sundhedsministeren om at undersøge mulighederne for et dansk forbud. Og Venstre-politikeren har opbakning fra et flertal af folketingsmedlemmerne.

Både Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten støtter et forbud, viser en rundringning til ordførerne.

"Tobakken bliver så at sige snydt i de unge, fordi røgen er så sød og fuld af vanedannende tilsætningsstoffer. Det er dybt usympatisk og skal stoppes snarest muligt," mener forebyggelsesordfører i SF Karl Bornhøft ifølge 24timer.

Preben Rudiengaards tanke er, at Danmark kan kopiere tysk lovgivning. De tyske politikere har for nylig forbudt vandpibetobak ved at sænke grænsen for tilsætningsstoffer i tobak til maksimalt 25 procent. Vandpibetobak består af to tredjedele tilsætningsstoffer, og derfor har forbuddet ryddet tyske butikshylder for den søde tobak.

[email protected]

Kilde: