Folketinget vil ikke lade private investere i kloaker

Slettet Bruger,

18/07/2007

Danske pensionskasser står klar til at investere milliarder i det nedslidte kloaksystem, men det bliver der nok ikke noget af. Kommunerne kan ikke sælge kloaksystemet til private investorer uden at indtægten bliver modregnet i bloktilskuddet, og politikerne er ikke interesserede i at ændre loven.

Blot få uger efter, at store dele af landet har været ramt af kraftige oversvømmelser, mener Venstres miljøordfører Eyvind Vesselbo, at kloaksystemet "fungerer meget godt".

"Den aftale, vi lavede i foråret, er en fornuftig aftale om, at hvis man sælger kommunal ejendom - i denne sammenhæng vandforsyningen - så skal man af med enten 40 eller 60 procent af indtægten. Når vi laver aftalen, så skyldes det jo heller ikke, at kommunerne skal sælge det - for det fungerer jo meget godt," siger Eyvind Vesselbo til dr.dk.

Vil have drift i udbud
Enhedslisten er også en del af forliget, og her truer man med at nedlægge veto mod ændringer. Kun de Radikale står uden for forliget.

I PFA foreslår man, at pensionskassen køber kloaksystemet af kommunen i en koncessionsperiode. I denne periode vil PFA tage sig af at vedligeholde og investere i kloaksystemet mod at få lov til at opkræve et beløb, enten fra kommunen eller direkte hos kommunes borgere.

"Hvis kommunerne ikke selv ønsker at finansiere vedligeholdelsen af danske kloakker, er privat kapital bestemt en mulighed. Det er interessant for os, hvis driften og vedligeholdelse af kloakkerne kommer i udbud," siger PFA's chef for alternative investeringer, Peter Carøe, til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: