Fogh vil åbne for udenlandsk arbejdskraft

Slettet Bruger,

01/07/2007

Regeringen vil nu imødekomme erhvervslivets krav gennem flere år og opgive de nærmest hermetisk lukkede grænser for at tillade flere gæstearbejdere fra lande uden for EU adgang til Danmark. Dansk Folkeparti siger også god for ideen. De udenlandske arbejdere skal være med til at redde økonomien og finansiere velfærdsstaten.

"Alene i den offentlige sektor vil der over de næste ti år blive pensioneret omkring 200.000. Det er flere end hver fjerde. I den private sektor er der allerede kolossal mangel på arbejdskraft. Og hvis vi ikke får løst det problem, så vil det være en bremse på væksten, og det vil give velfærdstab. Vi er nødt til at gøre noget for at få privat arbejdskraft," udtaler statsminister Anders Fogh Rasmussen til Berlingske Tidende.

Dansk Erhvervsliv har før beklaget sig over, at den såkaldte jobkort-ordning, som giver udlændinge med bestemte uddannelser adgang til Danmark, er for snæver. I Udlændingeservice kan man nemlig ikke følge med virksomhedernes behov for arbejdskraft. Nu skal jobkort-ordningen udvides, lyder forslaget fra statsministeren. Og det samme skal den kun et halvt år gamle green card-ordning.

Selv DF vil med visse forbehold være med til at åbne op efter i mange år stædigt at have fastholdt den lukkede løsning.

"Hvis regeringen kan vise os, at der er et behov, så er vi med på at justere kravene i green card-ordningen. Men vi må være sikre på, at vi ikke risikerer, at der samtidig sidder danske arbejdsløse og går glip af de job, som udlændingene får," siger partiets integrationsordfører, Jesper Langballe.

Opgaven med at tiltrække udenlandsk arbejdskraft vil få en central plads i regeringens 2015-plan for dansk økonomi.

hsh

Kilde: