Fogh truer kommunerne: Nej til højere skat

Slettet Bruger,

14/10/2007

Det får konsekvenser for kommunerne, hvis de gennemfører de varslede skattestigninger. En højere kommuneskat er i modstrid med den aftale, som Kommunernes Landsforening (KL) har indgået med regeringen. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er nu parat til at afskaffe det særlige danske aftalesystem, hvis ikke kommunerne kan lade skatteskruen være, skriver Jyllands-Posten.

"Det er klart, at aftalesystemets fremtid hviler meget på, at indgåede aftaler bliver overholdt. Hvis ikke kollektivt indgåede aftaler bliver overholdt, er man nødt til at gå over til at lave individuelle aftaler med hver enkelt kommune," siger han til Jyllands-Posten.

52 ud af 98 kommuner planlægger at lade skatten stige med mere end de 0,1 procentpoint, man har aftalt med regeringen. Hos Dansk Folkeparti er der fuld opbakning til at skrotte aftalesystemet.

Klokkeklar overskridelse
"Den aftale, som vi netop har set overtrådt på helt eklatant vis, bør og skal være den sidste, der indgås mellem regeringen og kommunerne. En så klokkeklar overskridelse af en aftale, som både giver plads til skattestigninger og giver kommunerne flere penge, viser aftalesystemets totale fiasko," siger Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl.

KL-formand Erik Fabrin (V) er ikke stolt over det store brud på aftalen. Selvom han har en række forklaringer på overskridelsen - store omvæltninger efter kommunalreformen f.eks. - erkender han problemet.

"Vi må erkende, at aftalesystemet er i store problemer, og at der kommer et efterspil. Vi må diskutere systemets fremtid internt i kommunerne. Hvis det skal have mening at sende mig i byen og forhandle på kommunernes vegne, skal jeg have noget at have forhandlingsretten i. Jeg skal kunne levere varen," siger Erik Fabrin, der dog maner til besindighed, før politikerne afskaffer aftalesystemet.

[email protected]

Kilde: