Fogh til 180: V-vælgere er glade for nyt midterparti

Slettet Bruger,

15/05/2007

Af Ole Birk Olesen

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) deler ikke den analyse, som Venstres tidligere pressechef, Henrik Qvortrup, og Mandag Morgens redaktør, Noa Redington, i går leverede på 180Grader.dk. Ifølge de to er det Venstres liberale kernevælgere, som i disse dage tilkendegiver, at de hellere vil stemme på Ny Alliance end på Venstre, og de gør det, fordi de er utilfredse med Venstres midterkurs i forhold til den offentlige sektors størrelse og Venstres afvisning af skattelettelser.

Er du enig i den vurdering?
"Nej, jeg tror, at det, der vil være afgørende for, hvor stort det nye parti bliver ved et valg, og dermed hvor mange vælgere det pågældende parti kan trække fra de forskellige andre partier, det vil meget afhænge af de forskellige svar, partiet giver på en række af de centrale spørgsmål, som nu kommer op i debatten. Det har vi til gode at se," siger Anders Fogh Rasmussen til 180Grader.dk og uddyber:

"Jeg tror, det vi ser i øjeblikket er, at der i mange borgerlig-liberale kredse er kommet en lettelse over, at der er kommet et midterparti, som faktisk har til hensigt at ville samarbejde med en borgerlig regering. Det tror jeg giver sig udslag i et øjebliks sympatitilkendegivelse. Og der er mange måder at give sine holdninger til kende på. Nogen gør det ved at svare, når de bliver spurgt i meningsmålinger, og andre giver udtryk for det gennem medier eller ved at stifte medier - der er så mange måder, hvorpå man kan tilkendegive sine holdninger."

Hvis man nu er en kernevælger i Venstre, er der så ikke en grund til at føle sig stedmoderligt behandlet? Du har jo selv ved flere lejligheder fortalt, hvordan du er blevet klogere og mere erfaren og mere moden, hvorfor du ikke længere kan have dine gamle holdninger. De mennesker kan jo føle, at du har stemplet dem som uerfarne, umodne og dumme, siden de stadig har de holdninger, som du nu er løbet fra.
"Nej, det synes jeg er en forenklet fremstilling af tingene. Det er i hvert fald ikke en måde, jeg nogensinde har givet udtryk for det på, og det dækker slet ikke mit syn på det. Jeg kan i hvert fald sige, at jeg undervejs har været meget åben om, hvilke holdninger jeg har, og også hvornår jeg synes, at den faktiske udvikling nødvendiggør, at man også udvikler sig politisk og holdningsmæssigt. Det er vel kun stenstøtter, der står uforanderligt gennem århundreder. Levende mennesker tager jo hensyn til, hvordan de faktiske forhold udvikler sig. Og der sker nye ting i verden omkring os, som også kalder på nye politiske svar. Det er det jeg hele tiden har givet udtryk for som min personlige tilgang til politik, men det er jo helt individuelt, hvordan folk vil forholde sig politisk og udvikle sig politisk - det vil jeg slet ikke blande mig i. Så din beskrivelse er ikke dækkende for min holdning," siger Anders Fogh Rasmussen.

Kilde: