Fogh presset af høje lønforventninger

Slettet Bruger,

02/07/2007

800 millioner kroner. Så meget kom gårsdagens enighed mellem statsminister Anders Fogh Rasmussen og fagforbundet FTF til at koste skatteyderne. Fogh måtte i den nye trepartsaftale næsten fordoble sit tilbud til den gruppe offentligt ansatte, som havde forladt forhandlingsbordet for to uger siden. Pengene skal blandt andet gå til efteruddannelse og flere studiepladser til de godt 340.000 FTF-medlemmer, som omfatter pædagoger, lærere, sygeplejersker og politibetjente.

Men eksperter vurderer, at Fogh endnu ikke har spist de offentligt ansatte af med den nye trepartsaftale. Der er for eksempel stadig ikke opnået enighed med plejepersonalet.

"Spørgsmålet er, om han kan fodre sig ud af det forventningspres, der ligger i den offentlige sektor. At dømme efter de strejker, vi ser i øjeblikket, ser det ikke ud til det," siger politisk kommentator Niels Krause-Kjær til Berlingske Tidende.


Mer' vil ha' mer'

For Fogh handler det om at holde sig gode venner med den store gruppe af offentligt ansatte for at kunne bevare sin position som velfærdsstatens forvalter ved næste valg. Indtil videre har han haft succes.

"Aftalen er en politisk gevinst for Fogh. FTF-medlemmerne er jo velfærdsstatens kernetropper, og det kunne blive brugt imod ham i valgkampen, hvis de stod af," siger arbejdsmarkedsforsker, Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

Han vurderer dog, at Fogh kan blive presset til at dele endnu flere sukkerknalder ud til "velfærdsstatens kernetropper", hvis han skal holde kapløbet med Socialdemokraterne.

"Fagbevægelsen tager selvfølgelig imod de gaver, den kan få. Men aftalen dæmper ikke utilfredsheden på de offentlige arbejdspladser, for fordelene vil først kunne mærkes på lang sigt. Og det er nu, de ansatte vil have bedre normeringer og mere i løn," understreger Ibsen i Berlingske Tidende.

hsh

Kilde: