Fogh lagde vægt på værdidebatten

Slettet Bruger,

02/10/2007

Af Morten Løfberg

Verdensbankens kåring af Danmark til verdensmester i demokrati kom til at danne udgangspunkt for Anders Fogh Rasmussen åbningstale i Folketinget i dag. Kåringen forpligter, fastslog statsministeren, der slog til lyd for at "stå fast i forsvaret for de grundlæggende frihedsrettigheder".

Begivenhederne i Burma og al-Qaedas dødstrusler mod Muhammedtegnere i Danmark og Sverige blev fremhævet som eksempler på at vestlige værdier er under pres. Derfor skal Danmark kæmpe hårdt for ytringsfrihed og religionsfrihed. Blandt andet ved at give ophold til udenlandske, forfulgte forfattere, men også gennem arbejde i EU og FN. Sidstnævnte fik et par borgerlige ord med på vejen af statsministeren.

"At det er dyb alvor, så vi også i marts måned. En række muslimske lande fremlagde i FN en resolution, som opfordrer medlemslandene til at indføre lovgivning, der begrænser ytringsfriheden af hensyn til respekten for religion. Resolutionen blev vedtaget. Disse forsøg på at indskrænke ytringsfriheden tager vi klart afstand fra," lød det fra statsministeren.

Også den hjemlige kamp mod islamistisk radikalisering var et fokuspunkt i talen. Statsministeren gentog tidligere udmeldinger om, at regeringen i løbet af efteråret vil fremsætte en handlingsplan mod den radikalisering, der blandt andet er kommet til udtryk ved en række hjemlige terrorsager.

Demokratidannelse skal styrkes
Indvandreres kendskab til demokrati skal styrkes, fremgik det også af talen.

"Vi vil udvikle tilbud om undervisning i medborgerskab for imamer og andre religiøse forkyndere," annoncerede Anders Fogh blandt andet.

Også danskuddannelsen for voksne udlændinge skal have et skud demokrati og samfundsforståelse, lige som statsministeren lagde vægt at sikre tilsynet med friskoler.

Værdiafsnittet, der fyldte en tredjedel af åbningstalen, blev afsluttet med en opfordring til danskerne om ikke at dæmonisere muslimer.

"Vi taler om et meget lille mindretal, der har ekstreme holdninger. De må ikke få lov at ødelægge tilværelsen for det massive flertal af danske muslimer, som har skabt sig et godt og fredeligt liv i Danmark med uddannelse og arbejde. Lad os forene kræfterne om at bekæmpe truslen fra ekstremismen," lød Anders Fogh Rasmussens appel.

[email protected]

Kilde: