Fogh i ny kovending: Ingen fare for overophedning

Slettet Bruger,

03/12/2007

Efter i mange år at have brugt faren for overophedning som argument imod skattelettelser, afviser statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) nu de økonomer, som bruger det samme argument til at kritisere det høje offentlige forbrug. Det beretter tv2.dk.

Anledningen er en rapport fra de økonomiske vismænd, der anbefaler regeringen at tøjle sin villighed til at lade pengene fosse ud af skattekassen. Men det afviser Anders Fogh, der mener, at der er sket en strukturændring i dansk økono­mi, så det i dag er muligt at have en blivende lavere ledighed, end man tidligere troede var muligt.

"Skriv lærebøgerne om"
"Alt i alt deler jeg ikke den pessimisme, som visse økonomer giver udtryk for. Jeg glæder mig faktisk over, at dansk økonomi er så stærk, at vi nu igen har set et fald i ledigheden. Jeg tror, der er økonomer, som må begynde at overveje at skrive lærebøgerne på universiteterne om, fordi det er meget lang tid siden, at økonomerne begyndte at advare om, at nu var ledigheden nået så langt ned, at nu ville det hele gå grassat. Det er faktisk ikke sket endnu," siger statsministeren ifølge tv2.dk.

Ifølge teorien om overophedning kan ting som forbrug og mangel på arbejdskraft presse lønniveauet op, hvilket på længere sigt kan resultere i arbejdsløshed. VK-regeringen har tidligere advaret mod, at lavere skatter vil føre til mere privatforbrug og dermed overophedning. På trods af, at højere offentligt forbrug ifølge teorien også er ophedende, har dette ikke afskrækket regeringen fra kraftigt at øge de offentlige udgifter.

[email protected]

Kilde: