Fogh hemmeligstempler papirer om regeringens EU-forhandlinger

Slettet Bruger,

05/07/2007

Hvem pressede på under EU-topmødet for at få fjernet samtlige af de ni punkter i den nye EU-traktat, som kunne have udløst en folkeafstemning i Danmark?

Det vil Rune Lund fra Enhedslisten blandt mange andre gerne have svar på. Men hans anmodning om at få udleveret alt skriftligt materiale om den danske forhandlingsposition forud for EU-topmødet for knap et par uger siden er blevet mødt med en blank afvisning. Statsminister Anders Fogh Rasmussen har fået hemmeligtstemplet alle papirer, der kunne kaste lys over sagen.

"Udover de allerede udleverede dokumenter til Folketingets Europaudvalg kan der ikke udleveres yderligere dokumenter," fastslår Anders Fogh Rasmussen i Jyllands-Posten. Han henviser til, at "EU-formandskabets konsultationer med
medlemslandene, herunder Danmark, er foregået i fortrolighed".

Også hemmeligt for Europaudvalget
Dermed har end ikke medlemmerne af Folketingets Europaudvalg eller Udenrigspolitisk Nævn mulighed for at få dokumenterne til fortrolig gennemlæsning.

På EU-topmødet vedtog medlemslandene rammerne for Unionens nye traktat, som skal træde i kraft fra december 2009. Anders Fogh Rasmussen har afvist at være den, der pressede på i forhandlingerne med formandslandet, Tyskland, for at få fjernet de ni punkter. Men ved samme lejlighed gav EU-formand Angela Merkel udtryk for, at det var "medlemslandenes ønsker", som var udslagsgivende for ændringerne.

De to usammenhængende forklaringer har fået Enhedslisten til at beskylde statsministeren for at presse de udslagsgivende ni punkter ud af forfatningstraktaten, så regeringen slipper udenom en folkeafstemning.

Først efter jul afgør regeringen, om den vil lade den danske befolkning blive hørt omkring traktaten.

hsh

Kilde: