Fogh har tabt kulturkampen: Danskerne er blevet mere venstreorienterede

Slettet Bruger,

24/09/2007

Selv om regeringen ofte er blevet beskyldt for at føre socialdemokratisk politik, er befolkningens ikke tilfreds. Den vil have af samme skuffe. En ny undersøgelse, Epinion Capacent har foretaget for Ugebrevet A4 viser, at 71 procent af danskerne kan betragtes som venstreorienterede i spørgsmål om personligt ansvar, økonomisk omfordeling og statens kontrol med erhvervslivet. Og de er vel at mærke blevet betydeligt mere venstreorienterede i Anders Fogh Rasmussens tid som statsminister.

Undersøgelsen er blevet foretaget siden 1979, og det er nu ottende gang, at man har stillet de samme fire spørgsmål til danskerne.

"Sidste gang, undersøgelsen blev foretaget, var en af indvendingerne mod resultaterne, at man ikke kunne tillægge en enkelt måling større betydning. Derfor er det vigtigt, at denne undersøgelse bekræfter, at vælgernes holdninger ligger ret fast," udtaler professor emeritus Ole Borre fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, en af udviklerne af undersøgelsen.

Kun det Konservative Folkeparti kan i dag mønstre et flertal af højreorienterede blandt deres vælgere, selv om det med 51 procent er det mindst mulige. Regeringspartneren Venstre må derimod se, at 52 procent af deres vælgere karakteriseres som venstreorienterede.

Regeringens skyld
Når vælgerne alt overvejende ønsker en venstredrejet økonomisk politik, så er det en naturligvis konsekvens af seks års forsømmelser hos den borgerlige regering. Det mener i hvert fald bestyrelsesformanden for CEPOS, den tidligere konservative forsvarsminister Bernt Johan Collet.

"Hverken i ord eller gerning har de toneangivende politikere i regeringspartierne stået for de rene borgerlige, liberale holdninger, der var almindelige for ganske få år siden. De har i stedet tilegnet sig og været fortaler for en lang række af værdierne til venstre for midten i dansk politik. Og dette påvirker selvfølgelig befolkningen holdninger i denne retning," siger Bernt Johan Collet til Ugebrevet A4.

Bestyrelsesformandens synspunkt får opbakning af af Venstres Søren Pind.

"Kulturkampen er vundet på alle andre områder. Men på den økonomiske front har man fravalgt et politisk lederskab og endda betonet synspunkter, der trækker i den forkerte retning. Og så er det ikke så underligt, at der kommer en tsunami blandt vælgerne. Og det må man forholde sig til," siger Søren Pind.

Hjort: Dogme-liberalisme kan ikke bruges
I Venstres top vil man dog ikke fraskrive sig liberalismen, men gerne dømme dele af den ude.

"Vil man opstille det som et dogme, at der er en modsætning mellem en ordentlig, offentlig sektor og et liberalt samfund, så tror jeg ikke man kan bruge liberalismen til ret meget," siger Claus Hjort Frederiksen.

[email protected]

Kilde: