Fogh blæser på lov om offentlighed i forvaltningen

Statsminister Anders Fogh Rasmussen og flere andre ministre bryder offentlighedsloven ved at nægte Folketinget oplysninger om, hvordan regeringens ...

Slettet Bruger,

28/10/2008

Statsminister Anders Fogh Rasmussen og flere andre ministre bryder offentlighedsloven ved at nægte Folketinget oplysninger om, hvordan regeringens spindoktorer planlægger valgkampen for Venstre og Konservative på skatteydernes regning. Det skriver Politiken.

Nuværende og tidligere spindoktorer bekræfter overfor Politiken, at de har arbejdet med partiernes kampagner, længe inden valget blev udskrevet.

Det må de gerne, men så længe de er offentligt ansatte, så gælder offentlighedsloven og retten til aktindsigt. Alligevel har Anders Fogh Rasmussen i et svar til Folketinget mørkelagt alle oplysninger om spindoktorernes arbejde forud for valget i 2007.

Statsministeren mener ikke, at loven gælder for spindoktorerne. Men det har han ikke ret i, siger flere eksperter.

"De særlige rådgivere er lønnet af staten. Derfor har offentligheden krav på at vide, hvad de laver. Også når de arbejder for ministerens parti, er deres korrespondance med partiet omfattet af offentlighedsloven," siger professor i offentlig ret Claus Haagen Jensen til Politiken.

De særlige rådgivere må ikke på statens regning arbejde for deres ministre under valgkampen og fritstilles derfor i samme sekund, statsministeren udskriver valget.

Men paradoksalt nok må de gerne udføre partiarbejde helt indtil det øjeblik, siger professor i offentlig forvaltning Jørgen Grønnegård Christensen.

"Konsekvensen er, at regeringen kan ansætte alle de særlige rådgivere, den vil, der kan sidde i ministerierne og forberede valgkampen på skatteydernes regning," siger Grønnegård Christensen til Politiken.

Hverken statsminister Anders Fogh Rasmussen eller vicestatsminister Lene Espersen har villet udtale sig om sagen til Politiken.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, har også afvist at lade sig interviewe af Politiken om sagen.

[email protected]

Kilde: