Fogh afliver dansk "udviklingssocialisme"

Årtiers dansk ulandsbistand har ikke hjulpet Afrika med at udvikle sig, men har i stedet blot været nyttesløs "udviklingssocialisme", lyder det nu ...

Slettet Bruger,

21/11/2008

Årtiers dansk ulandsbistand har ikke hjulpet Afrika med at udvikle sig, men har i stedet blot været nyttesløs "udviklingssocialisme", lyder det nu fra statsminister Anders Fogh Rasmussen under hans møder i den såkaldte Afrika-kommission i Etiopiens hovedstad, Addis Abeba. Det skriver Berlingske Tidende.

Fogh er nu i stedet inspireret af udviklingen i de asiatiske tigerøkonomier, som har formået at udvikle sig helt uden bistand fra Danmark og andre vestlige lande. Sydkorea var f.eks. for 30 år siden på niveau med Ghana, men er i dag i verdens økonomiske top fem.

"I de udviklingslande, der åbner sig og satser på en kraftig privat sektor, er det faktisk lykkedes at få millioner af mennesker trukket ud af fattigdom. Det gælder asiatiske lande, der nu optræder som økonomiske tigre. De forstod i tide, at det gælder åbenhed, princippet om frimarked og udviklingen af den private sektor. Det er det, der skal til for at komme ud af fattigdom, og det synes jeg ærlig talt, man kan lære af og så gøre op med gammeldags udviklingssocialisme," siger Anders Fogh Rasmussen til Berlingske Tidende.

Adspurgt hvad han mener om den hidtidige civil society-indsats med fokus på demokratisk dannelse af borgerne og ligestilling mellem mænd og kvinder, svarer statsministeren:

"Hvis du med det der Civil Society mener sådan noget abstrakt, floffy noget, som ingenting giver ..."

Hvad med sådan noget som god regeringsførelse? spørger Berlingske Tidende.

"Over det hele hviler god regeringsførelse. Man kan ikke bygge en privat sektor op, hvis ikke der er god regeringsførelse. Dvs. respekt for retsstatsprincipper, beskyttelse af investeringer, kamp mod korruption - så over det hele ligger god regeringsførelse."

[email protected]

Kilde: