Flittige elever belønnes med penge af skolen

Slettet Bruger,

23/08/2007

I mange familier er det kotume for forældrene at udbetale karakterpenge til deres børn, hvis de klarer sig godt i skolen. En muslimsk friskole i Hasselager har nu taget skridtet videre og belønner de flittigste elever med pengegaver, beretter Nyhedsavisen.

Hver anden uge får elever på Selam Friskole brev med hjem om deres faglige og sociale standpunkt. Den elev, der i løbet af et skoleår får flest positive breve, bliver belønnet med 200 kr.

"Det er første gang, at vi uddeler pengegaver. Vores vurdering er, at det motiverer børnene til at blive bedre både socialt og fagligt," siger skoleinspektør Osman Öztoprak.

Alsidig bedømmelse
Alle lærerne har indflydelse på, hvad der bliver skrevet i ugebrevene, og det sikrer en alsidig bedømmelse, mener skoleinspektøren.

"Eleverne kan blive belønnet både for at være gode kammerater og dygtige til de boglige krav. Når idrætslæreren har lige så meget at skulle have sagt som klasselæreren, kan forældrene ikke sige, at en bestemt lærer altid er efter deres barn."

Selam Friskole er ikke den eneste friskole, der belønner eleverne for at yde en ekstra indsats. På Den Moderne Kulturelle Skole i Skødstrup kan dygtighed og velopdragenhed udløse en walkman.

Gave for god opførsel
"Vi uddeler gaver en gang om året til dem, der har klaret sig bedst i forhold til både karakterer og opførsel. Det kunne for eksempel være en walkman," siger skoleleder Adel El-Hussein.

Der er ikke noget nyt i at bruge belønning som en pædagogisk metode, fortæller lektor i pædagogisk psykologi på Danmarks Pædagogiske Universitet, Anne Maj Nielsen. Hun synes, at friskolernes fremgangsmåde er en god idé.

"Så længe der er tale om små ting, har gaven blot den funktion, at nogle fremhæves som særligt gode. Det er idrætsverdenen gennemsyret af, og her synes alle, at det er i orden."

[email protected]

Kilde: