Flertal ønsker roadpricing

Et lille flertal i den danske befolkning ønsker, at hver kørt kilometer skal koste penge

Slettet Bruger,

14/12/2008

Et lille flertal i den danske befolkning ønsker, at hver kørt kilometer skal koste penge. Og det selvom kun hver tiende dansker tror, at roadpricing ikke vil betyde højere afgifter samlet set. Det fortæller en undersøgelse lavet af TNS Gallup for Berlingske Tidende.

Undersøgelsen viser, at 46 pct. betegner roadpricing med tilsvarende lavere afgifter på biler som en god idé, mens 40 pct. mener det modsatte.

"Det er et markant ryk. Når man tidligere har spurgt, har man fået et klart nej fra befolkningen," siger trafikforsker Harry Lahrmann, leder af trafikforskningsgruppen ved Aalborg Universitet, til Berlingske Tidende.

Til gengæld tror danskerne ikke på, at regeringen formår at balancere roadpricing-afgifterne med tilsvarende lavere bilafgifter. Kun 12 pct. tror ifølge undersøgelsen, at politikerne vil kunne holde de foreløbige løfter om, at en afgiftsomlægning bliver omkostningsfrit for den enkelte bilist.

Venstres trafikpolitiske ordfører, Kristian Pihl Lorentzen, finder det umiddelbart "interessant", at et flertal på trods af skepsissen bakker op om roadpricing, men han understreger dog, at roadpricing som udgangspunkt skal være udgiftsneutralt.

"Jeg forstår godt den skepsis hos befolkningen. Det er et udtryk for, at danskerne har oplevet, at det som regel har været en skatteskrue, når man har indført nye afgifter. Denne gang skal pengene tilbage krone for krone. Det er et krav," siger han til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: