Flertal i Nobel-komité var imod pris til Obama

Torbjørn Jagland, der er formand for den norske Nobel-komitéen, der uddeler fredsprisen, har udtalt, at han ikke er overrasket over de kritiske rø...

Slettet Bruger,

15/10/2009

Torbjørn Jagland, der er formand for den norske Nobel-komitéen, der uddeler fredsprisen, har udtalt, at han ikke er overrasket over de kritiske røster, der har lydt, siden den overraskende besked i fredags, om at årets pris til går Barack Obama. Og det kan måske skyldes, at han allerede havde hørt den kritik intern i komitéen. I hvert fald skriver den norske avis Verdens Gang på deres hjemmeside vg.no, at tre af de fem medlemmer i komitéen oprindeligt synes, det var en kende tidligt at give prisen til den amerikanske præsident, otte en halv måned inde i hans embedsperiode.

Det var Inger-Marie Ytterhorn, tidligere medlem af Stortinget for Fremskridtspartiet, Kaci Kullman Five, tidligere leder af Højre, samt Ågot Valle fra Socialistisk Venstreparti, der oprindeligt ikke støttede Jaglands eget ønske om at give prisen til Obama. Ågot Valle var ifølge Verdens Gang ikke bare af den overbevisning, at prisen kom for tidligt, men udtrykte også bekymring ved Obamas engagement i Afghanistan.

Efter Obamas FN-tale i spetember, hvor han talte til fordel for atom-nedrustning, lod Valgot sig i dog følge avisen overbevise. De andre har tilsyneladende bøjet sig for de to socialdemokratiske komité-medlemmers ønske om at give Obama fredsprisen ud fra en filosofi om, at det vigtigste er, at man over tid vinder gehør for sine synspunkter, selv om man ikke nødvendigvis støtter alle enkeltafgørelser, skriver vg.no.

[email protected]

Kilde: