Flertal for dansk post-liberalisering

Slettet Bruger,

20/08/2007

Danmark skal afskaffe statsmonopolet på postudbringning, så konkurrencen kan komme forbrugerne til gode. Det mener et flertal i Folketinget, der vil liberalisere området allerede i 2009, selv om Europa-Parlamentet vil vente til 2011.

"Vi skal ikke vente på resten af EU, for liberalisering af postmarkedet er en fordel for forbrugerne. Sverige har haft et frit postmarked i 15 år, og erfaringerne derfra viser, at det har givet bedre service og lavere omkostninger," siger Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, til Berlingske Tidende.

Både De Radikale og Dansk Folkeparti bakker op om en hurtig liberalisering, hvorimod Socialdemokraterne og De Konservative ikke vil lægge sig fast på en dato. Begge partier mener dog, at det sagtens kan ske hurtigt, hvis forudsætningerne kommer på plads.

"Mellem to stole"
I øjeblikket har Post Danmark monopol på omdeling af breve under 50 gram, hvorimod de øvrige dele af postmarkedet - som pakker, breve og reklamer over 50 gram - længe har været givet frit. I Post Danmark frygter man ikke liberalisingen, forudsat at man får den samme bevægelsesfrihed som private postomdelere.

"Vi er ikke skræmte ved udsigten til liberalisering i 2009, men det er afgørende, at det sker under vilkår, så den frie konkurrence kan forløbe ordentligt," siger administrerende direktør for Post Danmark, Helge Israelsen, som vil have prisloftet afskaffet, så Post Danmark selv kan fastsætte sine portopriser.

"Ellers sætter man sig mellem to stole. Det er ikke fri konkurrence, hvis vi er hæmmet i at tilpasse vores priser til markedet."

[email protected]

Kilde: