Flere kunstnere slutter sig til skuespillerne: Vi vil heller ikke betale skat som andre

For to dage siden meldte skuespillerne sig til kamp imod, at de skal betale arbejdsmarkedsbidrag som alle andre skatteydere - også af deres royalti...

Slettet Bruger,

23/04/2009

For to dage siden meldte skuespillerne sig til kamp imod, at de skal betale arbejdsmarkedsbidrag som alle andre skatteydere - også af deres royaltie-indtægter. Nu får de følgeskab af både musikere og billedkunstnere, skriver Politiken.

Dansk Musiker Forbund opfordrer nemlig sammen med Dansk Artistforbund og Dansk Skuespilforbund regeringen til at genoverveje forslaget.

"De fleste kunstnere får i forvejen ikke noget ud af skattereformen, fordi de ikke har særligt høje indtægter på årsbasis. Og nu bliver de så ramt af en ekstraskat i stedet for. Det vil koste den typiske kunstner flere tusinde kroner om året," siger formanden for Dansk Skuespilforbund, Henrik Petersen, til Politiken.

Fotograf Peter Thornvig, der er formand for Copydan Billedkunst, tilslutter sig kritikken.

"Ophavsret er ikke en arbejdsindtægt. Det er penge, man får, fordi nogle kopierer eller udnytter det, man har lavet. Ophavsretsvederlag bliver ikke modregnet, hvis du modtager dagpenge, fordi det ikke opfattes som arbejde. Der bliver heller ikke betalt moms af vederlaget. Det er arbejdsfri indkomst, og derfor er det helt urimeligt, at man nu skal betale arbejdsmarkedsbidrag af pengene," siger han.

Men skatteminister Kristian Jensen kan slet ikke forstå kritikken. Han mener, at regeringen har lukket et hul i skattelovgivningen, og at det hidtil kun er hobbykunstnere, der er sluppet for at betale arbejdsmarkedsbidrag af rettighedsvederlaget, mens fuldtidskunstnere hele tiden har været tvunget til at gøre det, skriver Politiken.

[email protected]

Kilde: