Finanstilsynet vil straffe bank for "kunstpenge"

Det er ikke tilladt at lave sine egne penge i Danmark, heller ikke selvom de klart adskiller sig fra papirpengene fra Nationalbanken

Slettet Bruger,

08/03/2008

Det er ikke tilladt at lave sine egne penge i Danmark, heller ikke selvom de klart adskiller sig fra papirpengene fra Nationalbanken. Det vil Lars Kræmmer, ophavsmand til "Bank of International Artmoney", måske snart få at mærke på egen krop. I værste fald kan han komme i fængsel i op til fire måneder for sit forsøg på at lave sin egen valuta, skriver epn.dk.

Artmoney er et koncept, hvor kunstnere udsteder deres egne penge ved simpelthen at lave kunst på et 12 gange 18 cm stort stykke papir eller lignende. Kunstværket er herefter pengesedlen.

Der er indtil videre udstedt for mere end 400 mio. kr. af den alternative artmoney-valuta, og flere og flere forretninger accepterer artmoney som betalingsmiddel. Flere end 1.000 kunstnere har tilmeldt sig valutaen og på den måde forbedret deres privatøkonomi ved at udstede pengesedler i form af artmoney.

Nu vil Finanstilsynet imidlertid gribe ind overfor Nationalbankens kunstnerkonkurrenter.

"Vi kører sagen p.g.a. hensynet til at beskytte offentligheden. Folk skal ikke tro, at der er tale om en bank under tilsyn," siger Jørgen S. Jørgensen, vicekontorchef i Finanstilsynet, til epn.dk.

Lars Kræmmer nægter imidlertid at bøje sig. Derfor har tilsynet overdraget sagen til politiets afdeling for økonomisk kriminalitet, hvor Lars Kræmmer skal møde til afhøring den 12. marts.

"Almindelig sund fornuft tilsiger, at det her ikke har noget med en almindelig bankvirksomhed at gøre. Finanstilsynet er nævenyttigt og pedantisk," siger advokat Palle Møller Jørgensen, der repræsenterer Lars Kræmmer i sagen, til epn.dk.

[email protected]

Kilde: