Fakta: Det gjorde Che Guevara

Slettet Bruger,

02/08/2007

* Che Guevara tilsluttede sig i 1955 oprørerne på Cuba og blev hurtigt en af Fidel Castros mest betroede mænd.

* Che likviderede personligt flere desertører og mistænkte Batista-spioner. Han pålagde sine underordnede i guerillaen at dræbe mistænkte, hvis de var i tvivl. I sin krigsdagbog skrev han om de cubanske bønder: "At afvise os satte dem i fare, da den revolutionære justits var hurtig."

* Umiddelbart efter magtovertagelsen i 1959 blev Che Guevara leder af La Cabana-fængslet. Stedet blev fyldt op med 800 mennesker, selv om der kun var plads til 300. Det var tidligere soldater og politifolk under Batista-styret, journalister, forretningsfolk og handlende. Che Guevara var leder af appeldomstolen, men omstødte angiveligt ikke en eneste dom. Det er usikkert, hvor mange der blev henrettet i det halve år, hvor Che Guevara var leder - en kilde peger på 179, en anden på omkring 400, atter andre siger over 500. Blandt de henrettede var også børn. Che Guevara tog ifølge øjenvidner ofte selv pistolen i hånden og gjorde arbejdet.

* I 1960 oprettede Che Guevara Cubas første "forbedringsarbejdslejr" for politiske fanger, som hurtigt blev fulgt af flere. I løbet af 60erne interneredes ca. 30.000 fanger i disse lejre, et sted mellem 7.000 og 10.000 blev henrettet her. I den første lejr, Che Guevaras, blev de, der havde forbrudt sig imod "den revolutionære moral" interneret, bl.a. folk der havde gjort sig skyldige i druk, løsgængeri, manglende respekt for autoriteter, dovenskab og afspilning af høj amerikansk musik. De blev genopdraget gennem arbejde.

Kilde: